Száztizennyolc ezer euróért kelt el egy YSL-ruhaköltemény

Több mint 118 ezer euróért kelt el egy Yves Saint Laurent által tervezett ruha a párizsi Hotel Drouot-ban, ahol hétfőn kezdődött meg a 20. század utolsó negyedéből való luxus és konfekció darabok aukciója.

Az árverésre került gyűjtemény Danielle Luquet de Saint Germainnek, Yves Saint Laurent modelljének és múzsájának a tulajdona. Összesen 12 ezer tétel – ruhák és kiegészítők, Yves Saint Laurent, Claude Montana, Azzedine Alaia, Paco Rabanne, Thierry Mugler és Christian Lacroix alkotásai – szerepel több árverésen.

Hétfőn több mint 300 tétel talált vevőre, közöttük egy fekete muszlin, a mellrésznél átlátszó, csípőben strucctollal díszített ruha, amelyet Yves Saint-Laurent tervezett. Becsült ára 13-15 ezer euró volt, végül 118 750 euróért kelt el.

A ruha 1968-ban készült Danielle Luquet de Saint Germain számára.

Yves Saint Laurent "rám alkotta meg ezt a ruhát. Mindig a modellek ihlették. Aszerint alkotott, ahogy az illető lány inspirálta" – mondta a francia hírügynökségnek Danielle Luquet de Saint Germain. Fedetlen keblekkel viselte, és emlékezett "a világsajtó megdöbbenésére".

Danielle Luquet de Saint Germain, aki jelenleg Genfben él, nem ment el az árverésre. "Ez túl fájdalmas. Megszakadna a szívem, ha látnám ezeket a ruhákat egymás után eladni" – mondta.

A ruhák végigkísérték Luquet de Saint Germain életét. Karrierje kezdetén – húsz éve – Yves Saint Laurent-nak dolgozott, majd Claude Montanának. A ruhákat a divatkreátoroktól kapta ajándékba, akik gyakran ruhában fizettek, illetve a férje vette. Egyetlen darab sem divatjamúlt, de meg kellett válnia tőlük, mert mindent elárasztanak, és nincs ereje foglalkozni velük - hangoztatta.

Az árverés kurátora, Georges Delettrez szerint "kivételes gyűjteményről van szó". "A világ egyik legelegánsabb nőjéé" voltak. Minden darab kiváló állapotban van.

A világ számos múzeuma és neves gyűjtők is jelezték részvételi szándékukat az árverésen.

Kimaradt?