Hivatalos: visszautalták a Mikó-pert a ploieşti-i táblabíróságra

Meghozta döntését a legfelsőbb bíróság a Mikó-perben: visszautalta a dossziét ploieşti-i táblabíróságra, arra hivatkozva, hogy tárgyalásában nem illetékes – tudtuk meg az egyik vádlottól, Markó Attilától. Az RMDSZ-es képviselőt ügyvédei értesítették péntek reggel a döntésről.

„A legfelsőbb bíróság félt dönteni, valamilyen oknál fogva kényelmetlen nekik ez az egész történet. Óriási esély vesztettek el arra, hogy – különösen az ügyészségi leváltásokhoz kapcsolódó cirkuszok légkörében – bebizonyítsák: tud független lenni az igazságszolgáltatás” – fogalmazott a politikus.

Kérdésünkre Markó Attila elmondta, egy emberjogi értekezletre utazott el Strasbourgba csütörtökön, az Mikó-per ítélethirdetésének eredetileg tervezett napján. „Egy darabig vacilláltam azon, hogy elmenjek-e, de aztán elutaztam” – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy eddig az összes tárgyaláson részt vett. „Most már azonban már elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e eljárni a perre” – jegyezte meg.

 A politikus tájékoztatása szerint a per várhatóan jövő évben folytatódik, és akár további fél évig eltarthat.

A Mikó-perben 2012 júniusában a buzăui törvényszék Markó Attilát, az RMDSZ jelenlegi képviselőjét, a restitúciós bizottság korábbi vezetőjét és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, Silviu Climét, a román igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett szabadságvesztésre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?