Nobel-békedíjra esélyes egy 16 éves pakisztáni lány

Egy nappal a Nobel-békedíj idei nyertesének kihirdetése előtt egy 16 éves pakisztáni lány, egy megerőszakolt nőket segítő kongói orvos, valamint orosz és fehérorosz emberi jogi aktivisták számítanak a díj legesélyesebb várományosainak.

A jelölti listán szereplőket nem hozzák nyilvánosságra, csak azok a nevek ismertek, amelyeket maga a jelölő hoz nyilvánosságra. Hivatalosan egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a lista idén 209 magánszemély és 50 szervezet nevét tartalmazza.

Számos Nobel-szakértő a pakisztáni Malala Juszufzait tartja a legesélyesebbnek, aki az utóbbi években a lányok oktatásáért folyó harc globális jelképévé vált. A tálibok bosszúból megpróbálták megölni, amiért blogot vezetett arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött északnyugat-pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak.

„Ha Malala kapja a díjat, az rendkívül fontos üzenetet közvetít a világnak, mégpedig azt, hogy a béke elérése, a demokrácia építése és az emberi jogok érvényesítése érdekében nagy fontossággal bír az oktatás, és különösen a lányok és a nők oktatása" - közölte Kristian Berg Harpviken, az Oslói Nemzetközi Békekutató Intézet (PRIO) igazgatója.

Malala messze a legfiatalabb díjazott lenne a Nobel-díj történetében, sokak éppen ezért ellenzik kitüntetését. Tilman Brück, a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) igazgatója azon véleményének adott hangot, hogy „nem lenne etikus, ha a díjat egy gyereknek adnák".

Egy amerikai újságíró, Scott London pedig azt írta, hogy „egy ilyen döntés ellentétes hatást válthat ki, és kockázatos is a bizottságra nézve, különösképpen az utóbbi évek olyan kevésbé szerencsés választásai után, mint Barack Obama 2009-es és az Európai Unió 2012-es kitüntetése". Maga Malala is úgy gondolja, hogy még nem érdemelte ki a kitüntetést. „Szerintem többet is elérhetek, annyira sok mindent nem tettem, hogy azért Nobel-békedíjat kapjak" - mondta.

Nagy esélyes a díjra már többször is felterjesztett Denis Mukwege, a kongói férfi szakterülete a nemi erőszak áldozataivá vált nők kezelése és segítése. Az orvos Afrikában ismert élharcosa a nemi erőszak leküzdésének.

Az esélyesek között szerepel még Szvetlana Gannuskina, az orosz Migráció és Jog nevű jogvédő csoport vezetője, Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport alapítója, valamint Lilija Sibanova, egy független választási megfigyelő szervezet vezetője.

Sokan azt várják, hogy a bizottság Alesz Beljatszkinek, a Vjaszna fehérorosz emberi jogi központ bebörtönzött vezetőjének adja a díjat.

Brück szerint az elismerést akár a szíriai vegyifegyver-készlet megsemmisítéséért felelős Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is kaphatná, azonban ez nem valószínű, a jelöléseket ugyanis február elsejéig kellett eljuttatni a Nobel-bizottságnak.

A 8 millió svéd koronával (1,3 millió dollár) járó díj kitüntetettjének nevét a bizottság pénteken teszi közzé az oslói Nobel-intézetben.

Kimaradt?