Teknősbéka jelzi a földrengés közeledtét Vrancea térségében?

Megjósololhatja egy teknősbéka a Vrancea térségében várható földrengéseket. Erre a Vrăncioaia községben található Szeizmológiai Vizsgálóközpont munkatársai figyeltek fel, akik számos kisállatot tartanak az intézményben megfigyelés alatt, hátha segíti őket munkájukban.

A vasárnapi, 5,5 fokos földrengést megelőzően a teknősbéka két napig nem evett, ez pedig felkeltette a tudósok figyelmét, azóta vizsgálják az állat viselkedését. Ştefan Tătaru, a központ vezetője elmondta, az állatok gyakran érzékenyek a várható földmozgásokra. „Papagályaink is vannak,ezeknek nemcsak a viselkedését, hanem a hangjelzéseiket is megfigyekljük” – mondta a kutató. Hozzátette, a vasárnapi földrengés előtt semmiféle jelzés nem érkezett az álatoktól. Tătaru ezt azzal magyarázza, hogy a Richter skála szerinti 5,5-ös földmozgás nem befolyásolja a viselkedésüket, mivel ilyen értéknél nem érzik veszélyben az életterüket.

A teknős viselkedése azonban szokatlan volt. Ezért most azt próbálják kideríteni a kutatók, hogy egyszerű biológiai okokból tagadta meg az állat az élelmet, vagy olyan jelzéseket érzékelt a földrengés előtt, amelyek befolyásolhatták a megszokott életvitelét.

A vasárnapi földrengést Vrancea közelében észlelték, erőssége 5,5 fokozatú volt a Richter skála szerint, epicentruma pedig 134 kimoléter mélységben volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?