Elkezdődött a terménytolvajok vadászidénye

Gyakoriak a terménylopások Háromszéken. A gazdák és a polgármesterek is panaszkodnak, hogy a mezőgazdasági betakarítások idején rendszeressé vált a terménylopás. Lapunk érdeklődésére a Kovászna megyei rendőrség parancsnoka, Ion Popa elmondta: naponta 2-3 ilyen jellegű panasz érkezik a rendőrségre, illetve a járőröző rendőrök naponta érnek tetten tolvajokat. Az esetek többségében a tolvajok kis mennyiséget, néhány kilogramm krumplit, káposztát lopnak el a mezőről, ami viszont bosszantó a gazdák számára, és konfliktusokhoz vezethet.

A rendőrparancsnok szerint a vidéki őrsök újraalakításának köszönhetően tavalyhoz képest hatékonyabb a rendőrség munkája, a településen dolgozó rendőrök a riasztás után gyorsan kiérnek a helyszínre, ez sok esetben arra is elég, hogy tetten érjék az elkövetőket. Emellett a helyben dolgozó rendőrök jobban ismerik a terepet, és nagyon gyorsan lefülelik a tolvajokat.

Ion Popa rámutatott: többször is felhívta a polgármesterek figyelmét, hogy éljenek a törvény adta lehetőségeikkel és alakítsanak mezőőrséget. Ezt néhány háromszéki településen már meg is szervezték, illetve van ahol szabályozták a mezőgazdasági gépek, szekerek útvonalát. Zágon önkormányzata pedig helyi határozatban rendelte el, hogy éjszaka tilos szekerekkel közlekedni.

Kovászna megyében az erdővidéki településeken a leggyakoribb a terménylopás, de előfordul Sepsiszentgyörgy környékén is. Az előpataki, árapataki, és hetei lakók azonban inkább a közeli Brassó megyei településeken dézsmálják a mezőket. Kézdivásárhely térségében is előfordul terménylopás, de ott jobban meg van szervezve a mezők őrzése. Ion Popa érdeklődésünkre elmondta: minden elfogott tolvaj ellen lopás vádjával indítanak eljárást, de a kis mennyiségű lopott termény miatt általában nem emelnek vádat, csak ha visszaeső az illető.   

Kimaradt?