Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön megszólalnak a szirénák október 9-én és10-én a légvédelmi riasztók műszaki vizsgálata következtében. Pánikra azonban semmi ok, hiszen csupán a rendszer üzemképességét tesztelik – tájékoztatott a város polgármesteri hivatala.

Október 17-én, jövő csütörtökön pedig polgári védelmi gyakorlatra kerül sor, melynek keretében a belvárosban, a Székely Mikó Kollégiumban, a Constantin Brâncuşi Szakképző Líceumban, valamint a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimulálnak. A gyakorlat idejére az illetékes hatóságok a belvárost kiürítik, csendőrök és helyi rendőrök irányítják ki az embereket a veszélyeztetett háromszögből. A gyakorlat révén a lakosság megismerheti a riasztási folyamat menetét, így egy esetleges vészhelyzetben felismeri majd a katasztrófariasztásokat és ismeri a teendőit.

A vélt katasztrófa során a Székely Mikó Kollégium épülete megsérül, gyerekek rekednek bent a emeleteken, akiknek a polgári védelem és a vöröskereszt mentősei nyújtanak segítséget. A hatóságok munkáját segíti majd a hat főből álló, helyben megszervezett iskolai mentőcsoport. A készenléti felügyelőség egységei felfújható mentőpárnát helyeznek el a magassági mentés szimulálására, ezzel párhuzamosan pedig tűzoltási gyakorlatot tartanak az iskola új sportcsarnoka mellett.

A forgatókönyv szerint hasonló csapás éri a Brâncuşi-iskolát is. Itt létrás autóval történik majd a mentés. A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban csak kisebb sérüléseket szenved az épület, a diákok a sportpályára vonulnak ki. A vélt sérülteket elsősegélysátorhoz viszik a Máltai Segélyszolgálat, valamint a mentőszolgálat egységei.

A polgári védelmi gyakorlat következtében közúti forgalomkorlátozásra lehet számítani: délelőtt 9 óra és déli 12 óra között a Gróf Mikó Imre utcában, Szabadság tér színház előtti szakaszán, a 1918. December 1. utca elején, a Szent György térig, valamint 9.30–11.00 között a Kriza János utcában is lezárják a forgalmat.

A szervezők felkérik a lakosságot, hogy kapcsolódjon be a polgári védelmi gyakorlatba és kövesse a rendfenntartó szervek utasításait.

Kimaradt?