Egy magyar cég csődje miatt fáznak a gyerekek

Tíz perccel rövidebb tanórákat tartanak számos zilahi iskolában a távfűtés szünetelése miatt. Az önkormányzat lehetetlen helyzetbe került, mert a távfűtésrendszer tulajdonosa, a budapesti E STAR Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. csődbe ment, ám a rendszer gerincvezetéke a tulajdonában maradt, s a városvezetés nem tudott egyezségre jutni a céggel.

Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere a maszol.ro-nak elmondta: az önkormányzatnak a magyarországi cégtől még nem sikerült visszavásárolnia a gerincvezetéket, amely egy korábbi adásvételi szerződés alapján került az E STAR tulajdonába. Közben a magyar fél fizetésképtelenné vált, az önkormányzat pedig pert indított az adásvételi szerződés semmissé nyilvánítására.

A perben október 21-én várható ítélet, ám az alpolgármester azt reméli, hogy még előtte megoldódik az iskolák fűtése. Mint mondta,  legrosszabb esetben, ha nem sikerül visszavásárolni a gerincvezetéket a következő napokban, akkor október végéig valamennyi tanintézménybe saját hőközpontot szerel fel az önkormányzat, hogy a gyerekek rendes körülmények között tanulhassanak.  

A sajtó értesülései szerint az önkormányzat bérbe venné a gerincvezetéket, a cég azonban csak eladni hajlandó, igen nagy összegért. A város polgármestere, Radu Căpîlnaşiu arra számít, hogy erre nem lesz szükség, mivel bíróságon semmisnek nyilváníthatják a korábbi, 2010-es adásvételi szerződést, amely által a távfűtési rendszer a magyarországi cég tulajdonába került.

 

 

Kimaradt?