Ő Ghiţă, a táblagépen facebookozó csobán

Miközben rója a hegyeket-völgyeket, a 28 éves román juhászlegény subája alatt hordja táblagépét. Mobilos internetkapcsolata segítségével Facebook-profilt is indított, így tartja a kapcsolatot magányában a barátaival, és szerez új ismerősöket – mióta  a Vodafone reklámarca lett, egyre többet.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hHyDZOOOnUs

A mobilszolgáltató révén Ghiţă néven ismertté vált Gheorghe Dănuleţiu a Szeben melletti Zsinna faluból való, s egy ezer juhból álló nyáj gazdája, akinek rengeteg türelme van az állatokhoz, és határozottan szereti apjától tanult mesterségét – tudta meg az Adevărul, amelynek tudósítója megkereste a férfit a hegyen.

Három évvel ezelőtt fedezte fel őt egy fotográfus, aki a juhászéletmódról, a váltakozó legeltetésről akart képeket készíteni, és ezért szegődött mellé, majd kapcsolatba hozta őt egy produkciós irodával, amelynek szerződése volt a Vodafone-nal. „Tőlük kaptam a tabletet. Könnyű kezelni, hamar megszokod. Kicsi, elfér a zsebemben, mindig itt van nálam. Az esztenán is pont olyan jelem van, mint a városban, Zsinnán is úgy, mint Szebenben. Akárhol vagyok, főleg ha egyedül a juhokkal, be-belépek Facebook-ra” - magyarázza Ghiţă a lap riporterének.

A fiatalembernek február óta van Facebook-oldala, azóta követői száma 365 ezerre nőtt. Sokaktól kap pozitív visszajelzést, az ország számos helységéből írnak neki, külföldről is, sokan meg is látogatják, és a településeken, ahol felismerik, megállítják és fotózkodnak vele. De vannak olyanok is, akik bírálják, mert szerintük nem valóságos az a kép, amit a Vodafone közvetít róla. A kételkedő kérdésekre kérdéssel válaszol a juhászlegény: „Úgy nézek én ki, mintha színész lennék?” Aztán mosolyogva elmondja, hogy ma már az esztenán is van áram, és legeltetés közben is tud telefonálni, internetezni.

Ghiţă  nyolc osztályt végzett a helyi iskolában, szülei egyetlen fiúgyermekeként 14 éves korától állt munkába az esztenánál, 17 éves korában pedig kapott az apjától egy 800 juhból álló nyájat. Minden októberben körülbelül 300 kilométert tesz meg tíz nap alatt a juhokkal Zilahig, ahol áprilisig maradnak.

Zilahon ismerte meg a feleségét, akivel féléves kislányukat nevelgetik, és aki nagyon büszke a férjére. „Eleinte viccnek vettem, nem hittem, hogy éppen ilyen messzire jut. Most is mulatok rajta, mikor jönnek mindenhonnan az országból csak azért, hogy nézzék meg, tényleg létezik-e, fényképezzék le” - meséli a feleség, aki különösen örül annak, hogy a hirtelen jött népszerűség ellenére mégsem változott meg a férje, olyan maradt, amilyen azelőtte volt.

Kimaradt?