Lejárt szavatosságú segélyt kaptak a háromszéki romák

Lejárt szavatosságú ételeket kaptak adományba a háromszéki, bölönpataki romák. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság közbelépésének köszönhetően az érintettek nem fogyasztották el az egészségre veszélyes élelmiszereket, tájékoztatta lapunkat Sikó Barabási Sándor.

A háromszéki főállatorvos szerint hétvégén a bölöni rendőrség riasztotta a hatóságot, hogy egy Brassó megyei civil szervezet közel 200 kilogramm pástétomot, kolbászt és virslit osztott szét a bölönpatakiak között. A helyszínre érkező élelmiszerbiztonsági ellenőrök megállapították, hogy a bölönpataki romatelep lakói számára lejárt szavatosságú, vagy címke nélküli, esetenként 1-2 napos szavatosságú húskészítményeket adományoztak.

Mint kiderült, az adománynak szánt élelmiszert egy Brassó megyei, Apáca településen működő jótékonysági civil szervezet egy Európai Uniós országból hozta be egy teherautóval, majd szétosztotta a háromszéki településen. Az élelmiszerbiztonsági hatóság elkobozott 185 kilogrammnyi egészségre veszélyes élelmiszert, és megbírságolta a civil szervezetet, amelynek a büntetés mellett ki kell fizetnie a megsemmisítés költségeit is. Az esetről értesítették a Brassó megyei hatóságokat is, amelyek tovább nyomoznak az ügyben.

Sikó Barabási Sándor rámutatott: a lejárt szavatosságú élelem elfogyasztását a bölöni rendőrség gyors riasztásának köszönhetően sikerült megfékezni. A háromszéki főállatorvos arra kéri a lakosságot, ha hasonló esettel találkoznak, azonnal jelentsék a rendőrségnek vagy az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak.  

Kimaradt?