Százak tüntettek Verespatakért Kolozsváron (GALÉRIA)

Frissítés: Vasárnap estére a Verespatakért tüntetők száma több ezresre duzzadt Kolozsváron. A demonstrálók egy időre elállták a forgalmat is a városközpontban.

Néhány száz kolozsvári egyetemista vonult végig a diákvárostól a főtérig Verespatak megmentéséért tüntetve vasárnap délután. A demonstrálókat számtalan rendőr és csendőr, de civil rendfenntartó is kísérte, illetve várta a belvárosban. Számszerűen úgy tűnt, többen vigyázzák a rendet, mint ahányan összegyűltek a tüntetésre.

A diákok zajos csapatát további pár százan várták Mátyás király szobra előtt, csatlakozva a tüntetőkhöz. Valamennyien a ciántechnológia ellen skandáltak, a kormányt felelőtlennek bélyegezve a verespataki bányaberuházás miatt. A diákok refrénszerűen ismételgették egyre nagyobb hangerővel: „aranyban mérik az elvándorlásunkat!”, „cián helyett oktatást kérünk!”.

Volt, aki motorkerékpáron, volt aki hagyományos biciklin lobogtatta Verespatakért érkezett a tüntetésre, és olyan is volt, aki üres fazekat vert habverővel, hogy hangot adjon nemtetszésének. 

A kincses város belvárosát teljesen behálózták a rendőrök és a csendőrök, gyakorlatilag tíz méterenként állt egy-egy kéttagú csendőrcsapat, ötven méterenként pedig rendőrautók voltak leparkolva a téren és a környező utcákban.

Néhány hete ország-szerte zajlanak a bányaberuházás elleni tüntetések, a tiltakozók vasárnaponkpént mindaddig utcára vonulnak, amíg sikerül megakadályozniuk a kormány szándékát, hogy jóváhagyja a ciántechnológia alapú kitermelést a térségben.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?