Egész napos megemlékezést tartanak Aradon vasárnap

Szomorú, de méltóságteljes nap október 6. – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata szövetség elnöke Aradon, az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc vérbefojtásának, a 13 aradi vértanú honvédtiszt kivégzésének 164. Évfordulóján, írja az aradihirek.ro.

 A megemlékező ünnepségsorozatot megelőző, reggel kilenc órakor kezdődött sajtótájékoztatón az RMSZ szövetségi elnöke úgy fogalmazott, hogy az 1990-es évek eleji viták után a román és a magyar álláspontok közeledtek e kérdésben, és ma már együttműködésben, a kér ország kormánya közösen szervezi az aradi megemlékezéseket. Kelemen utalt arra, hogy az aradi 13-ak szerepének megítélése még mindig negatív a román történelemszemléletben, de letagadhatatlan, hogy a honvédtábornokok a szabadságeszméért áldozták életüket, megalkuvást nem ismerve előbbre helyezték az ország és a nemzet érdekét a magánérdeknél.

Az október 6-i aradi megemlékezések fél tizenegytől a minorita templomban tartott szentmisével folytatódnak, negyed egykor koszorúzást tartanak a Szabadság-szobornál, délután fél öttől pedig a vesztőhelyen álló obeliszknél.

Kimaradt?