EP-választások: Tőkést RMDSZ-listára javasolja Borboly

Az RMDSZ-es európai parlamenti jelöltlista második vagy harmadik helyére javasolja Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tiszteletbeli elnökét a Transidexen pénteken közölt írásában Borboly Csaba.

„Aki józanul gondolkodik, az belátja: ahhoz, hogy az erdélyi magyar politikum egyre romló társadalmi presztízsét, támogatottságát visszaállítsuk, elengedhetetlen a magyar összefogás megvalósítása” – indokolja javaslatát Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly emlékeztet arra, hogy az RMDSZ célkitűzése 1990-től a teljes romániai magyar politikai paletta lefedése, minden egyes erdélyi magyar ember érdekének képviselete a helyi, megyei tanácsokban és a bukaresti parlamentben. A másik két párt közül a polgáriak 2008-ban, a néppártiak pedig 2012-ben próbáltak alternatívát állítani, de e kísérletek nem bizonyultak sikeresnek.

„Elmondható tehát, hogy az eredeti célkitűzésekhez képest mind a három politikai szereplő leszálló ágban van, egyre jobban távolodik a kitűzött céltól” – fogalmaz a politikus. Felidézi, hogy tavaly nyáron azt javasolta az RMDSZ-ben: Hargita megyében az egyik, Kovászna megyében pedig a másik kisebbik magyar párt indítson jelöltet, és a bizonytalan, tehát a kiosztásra kerülő helyeken az önkormányzati választáson kialakult aránynak megfelelően jelölhessenek. Szerinte így ma 2-4 magyar képviselővel biztosan több ülne a román törvényhozásban, és az RMDSZ-es befutó jelöltek száma sem csökkent volna. „Bőven 6 százalék feletti eredményt értünk volna el, szemben a vért izzadva elért öt egész valamennyi százalékkal” – állapítja meg.

Szerinte az előjeleket nézve annak az esélye, hogy az RMDSZ az európai parlamenti választásokon önállóan indulva eléri az ötszázalékos küszöböt, csökkent múlt év december 9-éhez képest. Emlékeztet arra, hogy Tőkés László bejelentette, hogy közös listán szívesen indulna, akár csak két évre is. Erre a javaslatra nem érkezett érdemi reakció az RMDSZ részéről – írja.

„Tőkés László a lista második/harmadik helyén, ötödik helyen pedig egy MPP/SZNT-s jelölt – szerintem ez nyerő összeállítás lehetne jövő tavaszra, reális esélyt biztosítana minden egyes szereplőnek a mandátumra” – fogalmaz Borboly Csaba.

A politikus emellett úgy véli: nem a 2016. évi önkormányzati választáson Hargita és Kovászna megye kivételével mindenhol közös tanácsosi listákkal, polgármesterjelöltekkel és megyeitanácselnök-jelöltekkel kell indulni. Szerinte a tanácsosi listák összeállításánál jó kiindulási alap lehet a 2012-es évben elért választási eredmény. Az ezen elvek mentén megalkotott listával kellene nekiindulni a 2016. évi parlamenti választásoknak is – javasolja a tanácselnök.

 

Kimaradt?