Vasárnap érkezik a gyermekmentő szolgálat orvoscsapata Hargita megyébe

Ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai október 6-11. között. A szolgálat önkéntes orvos-csoportja évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézeteket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. Legutóbbi, 2013 májusi útjukon az önkéntes orvosok közel 5000 vizsgálatot végeztek el.

Idén ősszel 29 szakorvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Csíkszentdomokosra, Csíkszeredába, Csíkszentmártonba, Szentegyházára, Csíkszentkirályra, Kóstelekre és Székelyudvarhelyre látogatnak el. A gyógyító körúton csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus,  radiológus, fül-orr-gégész,  fogorvosok,  szülész-nőgyógyász,  kézsebész és szakápololók vesznek részt, és a korábbi évekhez hasonlóan a csoporttal tart a Gyermekmentő mozgó fogászati busza.

A székelyföldi szűrések során  2012 októberében tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt a fogorvosok, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Kevesebb szuvas fogat találtak, így az orvosoknak a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosási technika bemutatására, amit folyékony plakkfestéssel demonstráltak. Májusban a fogorvosok egy hét alatt közel 150 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták és kezelték, volt olyan, akinek egyszerre 4-5 fogát is kezelni kellett. A fogorvos-csoport egyik tagja, Fórizs Etelka, már tizennyolcadik éve vesz részt önkéntesként az egyhetes szűrésen.

A fogorvosok a felvilágosításba a szülőket és a pedagógusokat is igyekeznek bevonni, hogy minél többen tudomást szerezzenek a helyes fogápolásról és a megelőzésről, hisz a fejlődés látható, de még mindig van mit tanítani.

Idén újra csatlakozik az egy hetes körúthoz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati kamionja is, amelyben az önkéntes orvosok szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak. Májusban a mobil rendelőben dolgozó szakemberek közel 350 szűrést végeztek el egy hét alatt. A Gyermekmentő Szolgálat nagyon fontosnak tartja, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek a betegségek megelőzése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt

„Fontos számunkra, hogy segíteni tudjunk a beteg gyerekeken. Ezért is utazik minden évben kétszer Erdélybe a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja” – mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és hozzátette, nagy öröm számára, hogy a szervezet fennállásának eddigi 23 évében rengeteg gyermeknek segítettek a gyógyulásban.

A szolgálat erdélyi útjának programjában sportesemény is szerepel. A magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére Csíkszentdomokoson kerül sor október 11-én, pénteken 10 órától. A mérkőzést idén is a legendás Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezeti.

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is az OTP Bank segíti, amely közel két évtizede kiemelt támogatója a szolgálat egészségügyi programjának. A bank az októberi erdélyi orvosi körúthoz ingyenesen biztosít mikrobuszokat, kisteherautót, valamint gépkocsivezetőket. Továbbá a magyarországi OTP-bankfiókokhoz hasonlóan minden romániai OTP Bank kirendeltségben  adományládát helyeztek ki, és az így befolyt pénzzel az NGYSZ Romániai Egyesületének munkáját segítik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?