Meztelenül tiltakoztak a rektori utasítás ellen a kaposvári diákok

Rendhagyó módon tiltakozott csütörtökön a Kaposvári Egyetem harmadikos színészosztálya a rektori utasítás ellen, amelyben szabályozzák, hogy október 1-től mely feltételeknek megfelelő ruházatban vehetnek részt a mindennapi munkában: a hallgatók levetkőztek az osztályteremben – számolt be több magyarországi portál.

„Kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rovidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát" – olvasható a Kaposvári Egyetem rektorának utasításában.

Az utasítás kiterjed az egyetem minden polgárára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, azon belül az „urakra" és a „hölgyekre", illetve a hétköznapi és a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken kötelező viseletre. Közös szabályként előríja, hogy „az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet) a tiszta, vasalt öltözék mellett alapvető elvárás mindenkitől".

A rektori utasítás némi engedményt is tesz: „Nyári időszakban természetesen el lehet tekinteni a férfiaknál a zakó, illetve nyakkendő, nők esetén a harisnya, zárt cipő viselésétől". A dokumentum ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után.

Csapó Virág, a tiltakozó színészosztály beszédtechnika-oktatója elmondta, hogy szerdán értesült a rektor döntéséről, eddig pedig soha nem hallott panaszt arra, hogy gond lenne a diákok öltözködésével. Csütörtökön a portás értesítette a tanárokat, hogy mostantól figyeljenek erre. A harmadikos osztály ezután közösen találta ki az akciót. Először bementek az iskolába a rektor által előírt öltözetben, aztán rájöttek, hogy így nem maradhatnak tovább. Ekkor vetkőztek le.

Hétfőre egy strandpapucsos demonstráció is szerveződik. Ennek szervezője, az elsős Bíró Dávid elmondta, az évnyitón nem engedték be, vagy a hátsó sorokba ültették azokat, akik nem voltak megfelelően öltözve, és ők nem foghattak kezet a dékánnal sem.

Kimaradt?