Băsescu szerint Emil Boc megnyerheti az elnökválasztást

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) saját jelöltje lesz az elnökválasztásokra – előlegezte meg Traian Băsesu csütörtökön. Az államelnök hozzátette, hogy ha ez maga Viktor Ponta pártelnök lesz, a PSD-nek jelentősen csökken majd a győzelmi lehetősége, mert egy olyan személlyel kell versenybe szállni, mint például Emil Boc volt miniszterelnök, Kolozsvár jelenlegi polgármestere.

„Nincs kizárva, hogy Victor Pontát legyőzi egy Emil Bochoz hasonló jelölt, aki sokkal becsületesebb és nem hazudik” – mondta Băsescu egy televíziós műsorban. Hozzátette: ha Emil Boc úgy dönt, hogy indul az elnökválasztásokon, a volt kormányfőnek előbb meg kell magyaráznia a választóknak az olyan korábbi döntéseit, mint például a nyugdíjak csökkentése.

Băsescu úgy vélte: Emil Boc sokkal esélyesebb jelölt lehet az elnökválasztásokon, mint Mihai-Răzvan Ungureanu, a jobboldl egyik vezető politikusa. Magyarázata szerint a kolozsvári polgármesternek sikerült átvészelni a gazdasági válságot, a választók pedig megértik, hogy kormánya az ország érdekében hozott népszerűtlen intézkedéseket. Ezt annak érdekében tette, hogy az ország minél hamarabb felülemelkedjen a gazdasági válságon.

Ha kisebb és kevésbé népszerűtlen döntések jellemezték volna, Románia még ma is a válság közepén lenne. Ezzel szemben két év alatt ismét felzárkózott, ma pedig ismét növekedés jellemzi a gazdaságot. „Boc személyét a választók újraértékelik, még akkor is, ha korábban megalázták és szidalmazták” – mondta Traian Băsescu.

Az államfő szerint Crin Antonescunak, az USL hivatalos elnökjelöltjének nincs esélye elnökválasztást nyerni. „Az ő ideje lejárt, csak egy lesz a jelöltek közül” – vélekedett Traian Băsescu.

Kimaradt?