Pánik van Galacon a sorozatos földrengések miatt

A Galac megyei Izvoarele község lakói pánikba estek csütörtökön a sorozatos földrengésektől, kétségbeesésükben kivonultak a főútra, és ideiglenesen eltorlaszolták a 255-ös megyei utat, írja az Agerpres hírügynökség. Csütörtökon hajnaltól délig hatszor mozdult meg a föld a település alatt.

A helyiek magyarázatot kérnek a hatóságoktól az elmúlt tíz nap rendkívül erős földmozgásaira és a kutakban lévő ivóvíz minőségének hirtelen romlására. Panaszuk szerint házaikon repedések jelentek meg, amióta ilyen sok a földrengés a térségben. Egyesek szerint a rendkívül gyakori földmozgásért a a gázkitermelés okolható.

Victor Ponta miniszterelnök a történtek kapcsán kijelentette, a kormány fokozott figyelmet fordít a Galac megyei településre, állandó kapcsolatban vannak a kihelyezett munkacsoporttal, amely a szokatlan jelenséget vizsgálja, és a szükséges felszerelések is készenlétben állnak arra, hogy szükség esetén kilakoltassák a mintegy 5000 érintett lakost.

A térségben hetek óta folyamatos a tektonikus mozgás, az észlelt földrengések száma az elmúlt 10 napban meghaladta már a 22-t. A legutolsó rengést csütörtökön déli fél egykor észlelték, a Richter skála szerint 3,8-as erősségű volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?