Temesváron is beindul az Igen, tessék! mozgalom

Temesváron is elindítják az Igen, tessék! mozgalmat - jelentette be Vincze Róbert, a szervezet marketingfelelőse és Molnár Zsolt, az RMDSZ parlamenti képviselője a bánsági városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Az anyanyelvű kereskedelmi kiszolgálást bátorító kezdeményezés az összes hagyományos bánsági nyelvi közösséget célozza.

„Temesváron számos nemzetiség él együtt. Az Igen, tessék! mozgalom szorgalmazni kívánja a kisebbségi nyelvek használatát a kereskedelmi egységekben Temesváron és a megyében, valamint ezáltal biztosít lehetőséget az itt élő nemzetiségek anyanyelven történő kiszolgálásra” – taglalta Molnár Zsolt. Kifejtette, hogy a kereskedelmi egységekben egy matrica jelzi majd, hogy a kiszolgálás milyen nyelveken történik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Igen, tessék! mozgalom Temesváron nem csak a kisebbségi nyelveken történő kiszolgálást szorgalmazza, hanem egy nemzetközi nyelv feltüntetését is. Ezáltal a kezdeményezés a város turisztikai vonzerejét növeli, ugyanis az átutazó turisták kényelmét szolgálja.

Molnár Zsolt kiemelte: az Igen, tessék! helyi működtetése a kolozsvári tapasztalatok mentén, az ottani csapat segítségével történik. „A helyi közösségben nagy hagyománya van a többnyelvűségnek és a multikulturalitásnak, amit a hétköznapi üzleti gyakorlatba is át kívánunk ültetni - így a szerb, a bolgár, a német vagy az olasz nyelvűekre is figyelmet fordítunk” – hangsúlyozta a képviselő. Hozzáfűzte: a mozgalom első sorban az üzletek bejáratához elhelyezett tájékoztató táblák révén jelzi, ha az eladók több nyelvet is ismernek. Ezeket az anyagokat az egyes kiszolgálóhelyek saját igénye szerint, a nyelvek változatos jelzésével gyártják le.

Vincze Róbert közölte: az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, a gazdasági egységek javát szolgálja, ha ügyfeleiket az anyanyelvükön szolgálják ki. A mozgalom felmérései szerint ugyanis a magyar nyelvű vásárlók arányának növekedésén túlmenően a partnerek több mint húsz százaléka a hálónak köszönhető többletbevételről számolt be. A marketingfelelős elmondta: a vállalkozások számára ingyenes a csatlakozás, cserébe a kiszolgálóhelyek felmatricázását, továbbá a szervezet népszerűsítő csatornáira való felvételt kínálják.

Az elmúlt hónapokban az Igen, tessék! Kolozsváron egy 18 ezres példányszámban szórt, többek között az anyanyelvhasználatot és a partnereket népszerűsítő közösségi havilapot is útjára indított. A kincses városban már több mint 220 cég csatlakozott, de a mozgalom Marosvásárhelyen, Máramarosszigeten és Bánffyhunyadon is működik - sorolta Vincze Róbert.

Kapcsolódók

Kimaradt?