Nincs még formanyomtatvány a fűtéstámogatás kérelmezéséhez

Egyelőre nem lehet fűtéstámogatást igényelni Sepsiszentgyörgyön, de mindenki időben megkapja majd a támogatást, biztosított Tankó Vilmos.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális irodájának vezetője a maszol.ro-nak elmondta: a hideg idő beálltával naponta százan érdeklődnek telefonon és személyesen, hogy mikor adhatják le a fűtéstámogatási kérésüket. A késlekedés oka, hogy a Hivatalos Közlönyben még nem jelent meg a fűtéstámogatás odaítélésének alkalmazási módszertana, amely tartalmazza a szükséges formanyomtatvány modelljét - magyarázta Tankó, aki szerint, ha jövő héten megjelenik a módszertan, néhány nap alatt kinyomtatják a formanyomtatványokat és kezdődhet az igénylések leadása.

Tavalyhoz képest annyiban változott a fűtéstámogatás rendszere, hogy a gázár és tűzifa szubvenció mellett az elektromos árammal melegítők is igényelhetik azt. Akárcsak az elmúlt években, azok a családok vagy egyedülálló személyek jogosultak szubvencióra, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 615 lejt. Ebbe a fizetések, nyugdíjak mellett beleszámolják az ebédjegyeket, a gyerekpénzeket és más bevételeket, a járműveket, ingatlanokat és bankbetéteket is.

Az igénylőknek vaskos, 11 oldalas formanyomtatványt kell leadniuk, illetve több bizonyító iratot is kell majd csatolni a kéréshez. A szociális iroda dolgozói azonnal leellenőrzik az igénylések jogosságát. A tavalyi fűtéstámogatásokat ugyanis utólag ellenőrizték, így Sepsiszentgyörgyön 1800 családot látogattak meg, és 150 esetben azt állapították meg, hogy jogtalanul kaptak fűtéstámogatást, mert eltagadták egyes javaikat vagy megvalósított jövedelmük összegét. Ezeknek a családoknak egészen vagy részben vissza kell fizetniük a szubvenciót.

Sepsiszentgyörgyön 3000-re tehető a gázár, tűzifa vagy villanyáram támogatásra jogosultak száma.

 

Kimaradt?