Felmérés: az USL többséget szerezne a parlamenti választásokon

A Szociál-liberális Szövetség (USL) a szavazatok többségét, 57,5 százalékát szerezné meg a parlamenti választásokon egy friss felmérés szerint. Az INSCOP Research szeptember 10. és 17. között végzett felmérésének eredményei szerint a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 15,5 százalékot kapna, a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) támogatottsága pedig 6,6 százalékos.

A közvélemény-kutató intézet júliusban végzett felmérésének adataihoz hasonlítva az USL és a PDL népszerűsége enyhe – 0,4 százalékos – emelkedést mutat, kissé visszaesett a PPDD-re szavazók aránya, Dan Diaconescuékat ugyanis a választók 7,4 százaléka szavazta volna meg júliusban.

A friss adatok szerint a Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,3 százalékot kapna, ha most rendeznének parlamenti választásokat, az államfőhöz közel álló alakulat támogatottsága júliushoz képest 0,3 százalékkal csökkent. Az RMDSZ-re 5,3 százaléka voksolna, a szövetség népszerűsége nem változott az elmúlt hónapokban.

A Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) és a Polgári Erő együttműködéséből alakult DA Szövetség a szavazatok 4,8 százalékát kapná meg, a Nagy-Románia Párt pedig mindössze 3,9 százalékon áll az INSCOP adatai szerint. A válaszadóknak 0,8 százaléka a „Más párt” lehetőséget jelölte meg preferenciájaként.

Az európai parlamenti választások kapcsán – ahol korábbi bejelentésük szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) már nem szövetségként, hanem külön vesznek részt – a PSD-UNPR több szavazatot kapna, mint a PNL-PC és a PDL együttvéve. A PSD-UNPR 39,1 százalékkal vezet a PNL-PC 20,6 és PDL 14,8 százaléka előtt. A PPDD 6,6 százalékot kapna, míg a Népi Mozgalom 5,1 százalékon áll. Az EP-választásokon az RMDSZ a voksok 5,1 százalékát gyűjtené be, a DA Szövetség pedig 5,5 százalékot szerezne. A Nagy-Románia Párt itt mindössze 2,9 százalékon áll.

Ha vasárnap lennének az elnökválasztások Crin Antonescu 19,8, Victor Ponta pedig 19,6 százalékot szerezne. Mihai Răzvan Ungureanura a választók 6,5, Traian Băsescura pedig 4,6 százalékuk szavazna.

Az elnökválasztások esetében a szavazók 22,6 százaléka még nem tudja, kire üsse a pecsétet. A felmérés az Adevărul napilap megrendelésére készül 1050 személy megkérdezésével, a hibaküszöb 3 százalékos.

Kimaradt?