Bér- és nyugdíjemelést ígér jövőre Victor Ponta

A következő évben az infláció mértékével indexelik a nyugdíjakat és a béreket – közölte Victor Ponta. A miniszterelnök szerint leghamarabb a kisebb összegekből élők havi járandósága fog emelkedni.

„Adataink szerint idén a kormány minden fontosabb célja teljesült. Az év végéig visszafizetjük a korábban megvágott nyugdíjakat és béreket” – közölte a miniszterelnök. Hozzátette: a költségvetési kiadások tekintetében a Nemzetközi Valutaalapot csak az érdekli, hogy összességében mennyit költenek a bérekre, tehát az összeg elosztása a kormány felelőssége. „Leghamarabb a kisnyugdíjasokat és az alacsony béreket keresőket célozzuk meg. Következnek a rezidens orvosok és a kezdő oktatók” – mondta, leszögezve azonban, hogy a magas fizetések 2014-ben biztosan nem emelkednek.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a közalkalmazottaknak ezer lejre emelni a minimálbér összegét, Ponta ezt nem tartja kizártnak, de úgy látja, ez újabb gondokat is felvetne. „Az ezer lejes minimálbér is egy lehetőség, de akkor 400 ezer közalkalmazottnak ugyanakkora lesz a fizetése” – mondta, azt magyarázva, hogy ez aránytalanságokhoz is vezethet, mivel egy kezdő orvos is ugyanannyit fog keresni, mint például egy takarítónő.  

A kormány szándékai szerint a jövő évtől az orvosokat kiveszik a közalkalmazottak közül annak érdekében, hogy a rezidens orvosoknak nagyobb fizetéseket biztosíthassanak. „A lényeg: többet ne közalkalmazottként tartsunk nyílván őket, hanem a kórházak biztosítsák a fizetésüket” – mondta a miniszterelnök.

Szerdán ugyanakkor Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter is közölte: a következő évi költségvetésben nagyobb összegeket irányoznak elő az oktatásra és egészségügyre.

Kimaradt?