Felmentette Pontát, Băsescut, Dragneát és Antonescut a CNCD

Nem tartja diszkriminatívnak az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) több román vezető politikusnak azt a kijelentését, amely szerint kizártnak tartják, hogy közigazgatási régiók kialakítása során magyar többségű régió jöjjön létre.

A diszkriminációellenes tanácshoz Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke fordult Traian Băsescu államelnök, Crin Antonescu, a szenátus elnöke, Victor Ponta miniszterelnök és Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes által hangoztatott kijelentés miatt, melyet Izsák hátrányos megkülönböztetésnek tekint, ugyanis ez szerinte azt jelenti, hogy az összes régió román többségű lesz.

A CNCD szerdai határozatában megállapította: a politikusokat nem lehet hátrányos megkülönböztetéssel vádolni, az elmondottak a szabad véleménynyilvánítás határán belül vannak, ugyanakkor a nyilatkozatokban nincs a magyar nemzetiségű lakosság elleni felbujtásra utaló kijelentés.  

A testület megállapítja: a kifogásolt mondatok egy rendkívül nagy érdeklődéssel figyelt közéleti vita során hangzottak el, a politikusok nyilatkozatai célja pedig az volt, hogy saját választóikat tájékoztassák az ország közigazgatási felosztásával kapcsolatos álláspontjukról.

Izsák Balázs szeptember 3-án fordult a CNCD-hez, azzal kéréssel: állapítsák meg, hogy a négy politikus etnikai alapon diszkriminált. Keresete szerint az ország meghatározó politikai vezetőinek az a kijelentése, hogy magyar többségű régió létrehozása nem lehetséges, azt jelenti, hogy szándékuk szerint az országban csupa román többségű régió lesz. Az SZNT elnöke szerint ez nem csak számos nemzetközi egyezményt sért, hanem nyilvánvalóan diszkriminatív is az ország magyar nemzetiségű polgáraival szemben.

„Azt a látszatot próbálják kelteni, hogy nemzetiség, illetve anyanyelv szempontjából semleges szempontok szerint szándékoznak végbevinni a közigazgatási reformot, ennek ellenére mindenki számára nyilvánvaló, hogy az általuk előre vetített felosztás hátrányos helyzetbe hozza az ország magyar nemzetiségű lakóit a románnal szemben” – vélekedett keresetében Izsák Balázs.

Kapcsolódók

Kimaradt?