Telefonos csalókat buktatott le egy háromszéki asszony

Egy bodzavámi asszony a település rendőrségén tett panaszt, hogy a „nyeremény”-módszert alkalmazó telefonos csalók próbálnak tőle pénzt szerezni. Mint kiderült, a bodzavidéki nőt egy férfi hívta fel, egy telefontársaság alkalmazottjaként mutatkozott be, és arról értesítette, hogy 10 ezer eurót nyert, de ahhoz, hogy átvehesse nyereményét, a legközelebbi postahivatalban be kell fizetnie 650 lejt.

Ezt követően az áldozatot felhívta egy nő, aki közjegyzőként mutatkozott be, és azt kérte, hogy ha át akarja venni nyereményét, utalja át az ő nevére a 650 lejt egy bákói postahivatalhoz.

A nyomozás során megállapították, hogy a bákói postahivatalnál egy asszony jelentkezett a pénzért. Eközben azonban az áldozat kérte az utalás leállítását. A bákói rendőrök pedig azonosították a csalót, egy giurgiui asszony személyében. Az elkövető ellen bűnvádi eljárást indítottak.

Válogatott csalási módszerek

A háromszéki rendőrök már többször felhívták a figyelmet, hogy minden gyanús telefonhívást ellenőrizni kell, nem szabad információkat kiszolgáltatni idegeneknek.

A szélhámosok több, bejáratott módon próbálják kicsalni a pénzt a gyanútlan áldozatoktól. A fent említett „nyeremény”-módszer mellett gyakori a „baleset"-módszer. A csalók olyan idős embereket hívnak telefonon, akiknek gyereke külföldön él, az ügyvédjeként mutatkoznak be és közlik, hogy sürgősen pénzre van szüksége, mert autóbalesete volt vagy verekedésbe keveredett és kártalanítani kell az áldozatot, különben börtönbe kerül. A gyanútlan és rémült szülők általában azonnal utalják a kért összeget.

Hasonlóképpen működik a „tévesszámla"-módszer, amikor a csalók valamelyik szolgáltató nevében telefonálnak, és arra hivatkozva kérnek pénzt, hogy kevesebb pénzt számláztak, a különbözetet azonnal utalni kell, különben levágják a villanyt, a gázt vagy a kábeltelevíziót.

A "Singer varrógép" -módszer már régi, de még mindig akad, aki beleesik a szélhámosok csapdájába, és különböző eredetet igazoló dokumentumokért vagy egy másik varrógépért fizet, hogy jó áron eladhassa a sajátját a „csak párjával vásárló” érdeklődőnek.

Kimaradt?