Kivonták a kólát a magyarországi sulibüfékből

Kedd óta hivatalosan nem szállítanak Magyarországon a Coca Cola hálózata magas cukortartalmú, egészségtelen üdítőitalokat az iskolai büféknek. A lépés oka, hogy teljesíteni akarnak egy közel egy évvel ezelőtt életbe lépett népegészségügyi előírást.

Ezek szerint a szeszes ital és dohányárú mellett – amit értelemszerűen nem lehet diákoknak árulni – a magas cukor- és sótartalmú termékeket, így elsősorban csokikat, chipseket és bizonyos üdítőket sem lehetne forgalmazni az iskolákban. Bár az idézett 20/2012 es EMMI rendelet tavaly szeptembertől vezette be a szigorításokat, ennek betartása, illetve ellenőrzése érdekében nem sok történt.

A Coca Cola magyarországi lépése nem tekinthető egyedinek, hiszen az elmúlt napokban elterjedt hírek szerint az önkéntes korlátozásnak több más italgyártó is eleget tesz, annál is inkább, mert a büféüzemeltetőknek lehetőségük van arra, hogy az egészségtelennek minősített termékeket nagykereskedőknél szerezzék be - és lényegében zavartalanul tovább árusítsák.

Egyelőre bizonytalan, hogy az üdítőgyártó lépését követik-e az édességgyártó cégek. Ez utóbbiak választékában is vannak ugyanis olyan alacsony kakaó- és magas cukortartalmú termékek, amelyek szintén a csipszadó hatálya alá tartoznak, vagyis egészségtelennek minősülnek.

Kimaradt?