Titokzatos mellszobor díszeleg Marosvásárhelyen

A Bartók Béla és a volt Iskola (ma Aurel Filimon) utcák találkozásánál áll Marosvásárhelyen az a mellszobor, amelyről az egyszerű járókelők nem tudhatják, hogy kit ábrázol, hiszen zsák takarja a fejet, a talapzaton pedig nem szerepel felirat.

Peti András alpolgármester a maszol.ro-nak elmondta, Aurel Filimont, a Maros Megyei Múzeum egykori alapítóját ábrázolja a titokzatos, zacskóval beburkolt alkotás. A városi önkormányzat 2008-ban az utolsó ülésén hozott határozatot a műalkotás köztérre állításáról. Azóta minden évben belefoglalják a városi költségvetésbe a szoborállítás költségeit, ám az már a végrehajtót, vagyis a polgármesteri hivatalt minősíti, hogy öt éven át nem valósította meg a tervet – fogalmazott Peti, hozzátéve: érdekesnek tartja, hogy egy leköszönő testület, amelynek alig hét napja volt még hátra a helyhatósági választásokig, ilyen határozatot hozott. A 2011-es költségvetés 80 ezer lejt, a 2012-es 90 ezer lejt irányzott elő a szobor felállítására.

Arra a kérdésre, hogy ki alkotta a szobrot és mikor került ki a talapzatra a két utca találkozásánál, nem tudta a választ az alpolgármester. „Eléggé furcsának tartom ezt a titokzatos eljárást is, ahogyan ott megjelent váratlanul” – tette hozzá Peti. Ugyanakkor Aurel Trif, a polgármester sajtóirodájának a vezetője sem tudott semmit az új szoborról, a sajtó türelmét kérte, hogy utánanézhessen.

Florin Moldovan, a közterületkezelő igazgatóság vezetője a vasarhely.ro-nak azt nyilatkozta, a névtábla hamarosan elkészül és hét végén már le lehet leplezni az új szobrot. Aurel Filimon egyébként Marosvásárhely egyik meghatározó személyisége, ő tette le a két világháború ideje alatt a Maros Megyei Múzeum alapjait. Szenvedélyes gyűjtő, érdeklődése a régészetre, néprajzra és folklórra, de a természeti történelemre, őslénytanra és földtanra is kiterjedt – írja a vasarhely.ro.

Kimaradt?