Két idős magyar nénit ünnepel Kolozsvár

Kolozsvár két legidősebb polgárát – két magyar nénit – díjazta kedden, az Idősek Világnapján a polgármesteri hivatal. A 100 éves Bakk Rózát és a 105 éves Tódor Esztert Horváth Anna alpolgármester kereste fel otthonában, ahol pénzdíjat és oklevelet nyújtott át nekik.

Horváth Anna első útja Bakk Rózához vezetett, aki láthatóan hatása alá került mindannak az erőnek és tapasztalatnak, amit egy ilyen hosszú életúton kap az ember. A száz éves néni sűrűn élcelődött váratlan vendégein, de meghatottan és örömmel fogadta az ajándékba hozott gyümölcscsomagot és a kézzel festett teáscsészét. Azért megjegyezte, hogy ő inkább a kakaós kávét részesíti előnyben. A pénzdíj és oklevél kapcsán Róza néni később elmondta: nem tud nagyon jól románul, de azért készült egy mondattal, ha netán románul kérdeznék, hogy jól érzi-e magát.

Annak ellenére, hogy rendszeresen követi a híreket a rádióban és a televízióban, az ünnepelt elsőre azt hitte, hogy a látogató alpolgármester-asszony Biró Rozália (Nagyvárad volt alpolgármestere). Szívesen érdeklődött Horváth Anna és családja hogyléte felől, és nem sokat panaszkodott. Nem lát és nem hall jól, de az esze a helyén van – magyarázta. Fia, a 78 éves József felhívta a vendégek figyelmét arra, hogy az utcában egy kanális már tíz éve el van dugulva.

Róza néni Szilágysomlyón született száz évvel ezelőtt, augusztus hetedikén, és huszonéves korában költözött Kolozsvárra. Varrónőként dolgozott, ahogy a szintén magas kort megérő leánytestvére is. Egy gyereke, egy unokája és egy dédunokája van, hamarosan pedig ükunokája születik – őt már álmában meg is látta egyszer – mondta –, és úgy emlékszik, hogy szép volt. Az biztos viszont, hogy amíg él, anya marad: idős fiát ma is megdorgálja, ha szükséges – jelentette ki.

A nap folyamán Horváth Annáék a 105 éves Tódor Esztert is felkeresték.Miután az ENSZ közgyűlése 1991-ben október elsejét az Idősek Világnapjává nyilvánította, Kolozsvár is csatlakozott az ünnepséghez. Egy idő után feledésbe merült ez a gesztus, de tavaly, Horváth Annak javaslatára újjáélesztették.

 

Kimaradt?