RMDSZ-EMNP konfliktus Brassóban: egy tanácsosi mandátum a tét

Egyelőre tárgyalásos úton próbálja rendezni a napokban kirobbant konfliktusát Brassóban az Erdélyi Magyar Néppárt és az RMDSZ helyi szervezete. A két alakulat között azt követően alakult ki a vita, hogy a helyi RMDSZ román nyelvű átiratban értesítette Toró Tamás brassói városi tanácsost: megvonja tőle a politikai támogatást, mivel nem fizette be a szövetségnek a tanácsosi tiszteletdíjából a tagsági díjat. A politikai bizalom megvonása akár Toró mandátumának megszűnésével járhat.

Brassóban a tavalyi helyhatósági választásokon az EMNP és az RMDSZ vezetői megállapodtak: annak érdekében, hogy a szavazatok ne morzsolódjanak el, a néppárt jelöltjei az RMDSZ listáján indulnak a választásokon. Az egyezség révén két-két jelöltet sikerült bejuttatni a brassói, illetve a megyei önkormányzatba, valamint öt képviselőt a négyfalusi helyi tanácsba. Így jutott az RMDSZ színeiben tanácsosi mandátumhoz a néppárt megyei elnöke, Toró Tamás is, aki ma néppárti alelnökként tevékenykedik. 

Zakariás Zoltán, az EMNP országos választmányának elnöke a napokban nyílt levelet küldött Kovács Attilának, amelyben arra kéri a Brassó megyei RMDSZ elnökét, vonják vissza a Toróval kapcsolatos, szerinte etikátlan határozatot. „Egyeztessünk, és együtt döntsünk bármilyen, önkormányzattal, vagy más, a brassói magyar képviselettel kapcsolatos kérdésről, ahogy az elején megállapodtunk” – írta Zakariás Kovács Attilának, nyomatékosan kérve, hogy „töröljétek le azt a foltot, amit egyoldalú döntésetekkel a brassói politikai képviselet megítélésén ejtettetek”.

„A politikai támogatás megvonása a szervezet belső ügye – szögezte le a maszol.-ro kérdésére Kovács Attila. –  A lényeg, hogy még nem tettünk olyan lépéseket, amelynek jogi következményei lehetnének.” A politikus tájékoztatása szerint a néppárttal folytatott tárgyalásokat követően Toró Tamás ügyét „egyelőre jegelték”, ezért nem óhajtott részletekbe bocsátkozni. „Még nem sikerült közös nevezőre jutni a néppárttal, de a sajtónyilatkozatok nem tesznek jót az ügynek” –  jegyezte meg. Annyit azonban elárult, hogy ha az önkormányzatnál is bejelentik Toró politikai támogatásának megvonását, a törvény szerint a tanácsosnak megszűnik a mandátuma, és új személyt kell jelölniük a helyébe. Kovács arról nem akart beszélni, hogy az EMNP vagy pedig az RMDSZ nevezi meg új tanácsosát az esetlegesen megüresedett tisztségbe. 

Kérdésünkre Kovács Attila kitért arra Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), illetve a néppárt Brassó megyei elnöksége panaszára is, mely szerint az RMDSZ vezetősége „minden előzetes bejelentés nélkül döntött, hogy ellopva a korábbi szervezőktől az ötletet, sőt a rendezvények ötleteit is, úgynevezett „Brassó megyei magyar napokat” szervez a Brassó városban élő magyaroknak, tudva, hogy az EMNT és társszervezetei folytatni szeretnék a három évvel ezelőtt elindított hagyományt”.

A megyei RMDSZ-elnök leszögezte: helyi szinten az RMDSZ több mint húsz éve rendszeresen szervez magyar rendezvényeket. „Ez talán nem is így volt megfogalmazva, de nem tagadható, hogy a március 15-e vagy egyéb alkalmakkor szervezett események mind a brassói magyarság rendezvényei voltak. Ha nem is mi szerveztük, mindig partnerek voltunk a lebonyolításában” – mondta Kovács. Hozzátette: nem érti a néppárti kifogásokat, mivel őket is szívesen látják az eseményen. „Az EMNT rovására írható, hogy ha ők is hasonlót akartak szervezni, szólhattak volna, de ez nem történt meg” – mondta az RMDSZ brassói szervezetének elnöke.

A konfliktus megoldásnak fontosságát hangsúlyozza Toró Tamás is. A városi tanácsos szerint a magyar szavazók megközelítőleg hat százalékos arányával nem lenne szabad kockáztatni a két szervezet közötti példás összefogást. „Erről az ügyről is tovább tárgyalunk, mivel mindkét fél tudja, hogy ha nem hosszú távú együttműködésre törekszünk, politikai képviselet nélkül maradhatunk” – mondta. Azt azonban megjegyezte: tisztában van azzal, hogy ha az önkormányzati frakció kizárja soraiból, mandátum nélkül marad, de a tavaly kötött megállapodásuk szerint az RMDSZ-es képviselőt csak az RMDSZ, a néppártit pedig csak a néppárt hívhat vissza.

„Vagyis engem csak a saját szervezetem hívhat vissza a tisztségemből” – szögezte le, hozzátéve: erről nem írásos egyezség született, hanem több tucatnyi tanú előtt elhangzó szóbeli megállapodás. Kérdésünkre, hogy a jelölési követelményeknek megfelelően írt-e alá nyilatkozatot arról, miszerint az RMDSZ tagja,  kijelentette: néhány, "a törvény által kért formaság teljesítésén kívül" nem kellett beiratkoznia az RMDSZ-be.

A magyar napokról elmondta: mindössze azt kifogásolják, hogy az RMDSZ az EMNT eseményére gyakorlatilag rászervezte a rendezvényét, ugyanakkor hasonló névre keresztelte. „Az időzítés nem tisztességes és a rendezvény neve, mert mindkettőnek lett volna helye és a helyi magyarságnak még több kulturális és szórakoztató eseményen vehetett volna részt” – mondta Toró Tamás.

 

Kimaradt?