Górcső alá veszi az oktatási tárca a felsőoktatást

Alapjaiban megváltoztatná az egyetemi felvételi rendszert a jövő évtől az oktatási minisztérium, ugyanakkor csökkenteni akarják az egyetemi szakok számát is. Ezt Mihnea Costoiu, a felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter mondta vasárnap.

Év végéig kidolgozzák a 2014-es egyetemi felvételi módszertanát, mivel az idei felvételin kiderült, hogy bár az oktatási törvény lehetővé teszi a korábbi tanulmányok során szerzett eredmények elismerését, ezzel a lehetőséggel a felsőoktatási intézményeknek csak a 15 százaléka élt. Az egyetemek nagy többsége a felvételi vizsgán szerzett eredményeket és az érettségi jegyet vette figyelembe a besoroláskor.

Costoiu szerint decemberig ellenőrizni fogják az alapképzéseken és mesterin biztosított szakokat, és az eredmény alapján állítják majd össze a romániai egyetemi képesítések új listáját. A tárca nélküli miniszter úgy nyilatkozott, októbertől 14 felsőoktatási intézmény kerül górcső alá, ezeknek az egyetemeknek legkésőbb márciusig tisztázniuk kell, hogy jövőre milyen szakokat indítanak. Júniusban egyébként 37 egyetemen 180 szakot szüntetett meg az oktatási minisztérium.

Kimaradt?