Magyar lány nyert díjat hangjával egy pekingi tehetségkutatón

Az ösztöndíjasként Kínában tanuló Szigeti Júlia elindult egy egyetemi énekversenyen, ami csakhamar az ország egyik legnagyobb tehetségkutatójába repítette. Itt is bizonyított, angolul és kínaiul énekelt, a harmadik legjobbnak ítélték.

Egy kínai egyetemi dalverseny bronzérmével kezdte, majd egy országos tehetségkutató bronzérmével folytatta a sztárrá lett Szigeti Júlia. „Angolul, majd kínaiul énekeltem, és mindhárom versenyen harmadik lettem. A dicsőség mellett trófeát kaptam és a lehetőséget, hogy a jövőben is felléphessek Kínában" – nyilatkozta a Borsnak a fiatal magyar lány.

Szigeti Júlia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatásszervező szakára járt, itt kezdett el kínaiul tanulni, majd a kultúrába is beleszeretett– mondta el a Velvetnek. Sokat mozgott kínai körökben, majd megpályázott és elnyert egy nyelvi ösztöndíjat Kínába. Itt Csingtao városát választotta, mert „kevesebb a külföldi, és kisebb város a maga 8-9 millió főjével" – indokolta.

Egy barátnője szólt, hogy szerveznek egy egyetemi versenyt, ahol indulhatna. „Csak úgy mentem el oda, hogy miért ne. Mondjuk, én voltam az egyedüli külföldi, ez kicsit félelmetes, és akkor még nem is tudtam annyira kínaiul" – vázolta aggodalmait. Végül minden remekül ment, harmadik helyezést ért el.

Ezután kezdett keringeni a telefonszáma, eljutott a helyi tévésekhez, akik felhívták, hogy lesz egy tehetségkutató műsor Csingtaóban. „Mondták, hogy ha van kedvem, jelentkezzek, menjek el castingra" – mesélte Szigeti Júlia. Elment, bekerült, és ott is harmadik lett. Onnan jutott tovább Pekingbe, egy nagyobb szabású versenyre, amit a kínai közszolgálati tévéadón is közvetítettek. „Hasonlított az itthoni műsorokra. Tizenketten laktunk együtt egy hotelben két hétig, ott minden nap táncpróbák, énekpróbák, interjúk voltak" – részletezte az énekes.

Szigeti Júlia elmondta, míg Csingtaóban sokan csak azért nézték meg, mert külföldi, Pekingben ez nem okozott akkora érdeklődést. A döntő mezőnye heterogén volt, egész Kínából jöttek emberek, Harbinból, Guangcsouból, Sanghajból. „Olyan érzésem volt végre, hogy nem vagyok kívülálló. Nem azt kérdezték, hogy melyik országból jöttem, hanem melyik kínai egyetemről" – magyarázta.

Az országos döntőben először kínai színdarabokat kellett előadniuk négyes csoportokban. Egy csoport juthatott tovább, az övét választották (illetve a többi csoportból egy-egy fő). Így hatan kerültek a döntő döntőjébe, ahol énekelni kellett. Szigeti Júlia Shakira Waka Wakáját adta elő, produkcióját imádták, ismét harmadik lett, és most igazán erősnek érezte a konkurenciát is: „Az első helyezett lánynak olyan hangja volt, hogy minden alkalommal könnyezve néztem, amikor énekelte a kínai operákat".

https://www.youtube.com/watch?v=PoDLdNGBBhk&feature=player_embedded

Szigéti Júlia még nem döntötte el, hogy Kínában szeretne-e maradni hosszabb távon, de egyelőre elfogadná a felajánlott koncertlehetőségeket, ha az egyetem véget is ért közben. „Csingtaóban volt egyszer egy autogramkérés, az nagyon aranyos volt. Fiatalok átrohantak az utca másik oldaláról, a tízezersávos utcán, hogy kicsit elbeszélgessünk" – mondta a sztársághoz még nem hozzászokott énekesnő.

 

Kimaradt?