Esős napok után többen ugranak vonat alá

Egy japán kutatócsoport szerint megnövekszik a vasúti öngyilkosságok száma a tartósan felhős, esős napok után. A Journal of Affective Disordersben megjelent tanulmány szerzői megvizsgálták a napsütéses órák számát azokon a napokon, amikor öngyilkosság miatt maradtak ki vonatok, illetve késtek harminc percnél többet a járatok. A tanulmány során felhasznált adatok Tokióból, Kanagavából és Oszakából származtak, azon három prefektúrából, ahol a legmagasabb a vasúti öngyilkosságok száma Japánban.

A 2002-től kezdődő ötéves időszakot vizsgáló tanulmány szerint a vonattal elkövetett öngyilkosságok száma megnőtt azokon a napokon, amiken egymás után három esős vagy felhős nap előzött meg. A jelenség nem volt ennyire látványos akkor, ha a rossz időjárási körülményekkel sújtott napokat legalább egy felhőmentes nap szakította meg. Hét nap folyamatos rossz idő után még jobban megszaporodott az öngyilkosságok száma.

Egyetemi kutatók szerint az öngyilkosságra kijelölt nap időjárási viszonyai nem befolyásolták a trendet, inkább az lehetett fontos, hogy a korábbi napokon milyen idő volt. A szakértők szerint az esetek megelőzésében segíthet, ha a kockázatos napokon őrjáratokat vezetnek be az állomásokon és vasúti kereszteződésekben. Az is hasznos lehet, ha a depresszió kezelésére magas intenzitású fehér villanykörtéket szerelnek fel a peronon és a vasúti kocsikban, mert ez pótolhatja a borús idő miatti fényhiányt.

 

Kimaradt?