Már Amerikában is pusztít a szegények drogja

Már az Egyesült Államokban is megjelent a dezomorfin, a köznyelvben krokodilnak is nevezett, igen veszélyes kábítószer. Az eddig csak Oroszországban népszerű drog rendszeres használóinak szinte szó szerint lerohad a hús a csontjairól – írja a Daily Mail.

Ezen a héten két beteget is kórházba szállítottak Arizonában a krokodil fogyasztásának tüneteivel: zöldes színű, érdessé változott bőr, tályogok a testen. „Nagyon megijedtünk. Tudtommal ezek az első esetek az Egyesült Államokban” – mondta az arizonai drogprevenciós központ igazgatója.

A drogriporter.hu szerint a drog könnyen előállítható a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kodein és néhány könnyen beszerezhető alkotóelem segítségével. Tizedannyiba kerül, mint a heroin, miközben jóval potensebb is annál, ezért szegények drogjának is nevezik.

Egy nyugat-szibériai drogterápiás központ tavaly arról számolt be, hogy míg két évvel ezelőtt szinte az összes kliensük heroint használt, addig mára már több mint a felük dezomorfint fogyaszt. Egy másik központ doktora pedig megjegyezte, hogy szemben a heroin 10 napos elvonási tüneteivel, a krokodil használatával felhagyva akár egy hónapon át tartó, elviselhetetlen fájdalmakkal, lázzal és rohamokkal kell számolni, melyeken csak extra erős nyugtatókkal lehet enyhíteni.

Kimaradt?