Nem internetezik az amerikaiak 15 százaléka

Az amerikaiak mintegy 15 százaléka nem használ internetet, 9 százalékuk pedig csak a munkahelyén használja – közölte a Pew Kutatóintézet felmérésében. Az internet-szolgáltatással nem rendelkező amerikaiak 92 százaléka a közeljövőben sem óhajt internetezni vagy elektronikus levelezést folytatni.

„Sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy nincs mindenkinek internete" – mondta Kathryn Zickuhr, a Pew tanulmányának szerzője. "Az internetszolgáltatással nem rendelkező felnőttek szerint nem létfontosságú, hogy otthon internetük legyen, vagy úgy vélik, hogy nem éri meg a fáradságot. És bár vannak közöttük, akik korábban használtak internetet, mégis azt mondják, nem tartják fontosnak, hogy a jövőben bevezettessék."

Az internettel nem rendelkező amerikaiak mintegy 34 százaléka gondolja úgy, hogy nincs rá szüksége. Harminckét százalékuk szerint nehéz az internetet használni, illetve tartanak a vírusoktól, a számítógépes kalózoktól és a számítógépes kémkedéstől. Tizenkilenc százalékuk hivatkozik arra, hogy drága a számítógép vagy az internet-szolgáltatás díja, és mindössze 7 százalékuk mondta azt, hogy a lakóhelyén nincs internet-hozzáférés.

Általában az idősek nem használják az internetet: a 65 éves vagy ennél idősebb amerikaiak 44 százalékénak nincs internete, míg az 50 és 64 év közötti korosztálynál ez az arány mindössze 17 százalékos. A 18-29 éves korosztály 87 százalékának van internete. Az internethez nehezen hozzáférők között többségben vannak a legalacsonyabb jövedelemmel, illetve képesítéssel rendelkezők, a latin-amerikai származásúak és a vidékiek.

1995-ben az amerikaiaknak mindössze 14 százaléka használta az internetet, az arányuk jelenleg 75-85 százalék. A felmérést 2252 felnőtt bevonásával április 17. és május 19. között végezték, 2,3 százalékpontos hibahatárral.

Kimaradt?