Tehetséges diákokat díjaztak Csíkszeredában

Érdemokleveleket és jutalomkönyveket vehetett át 23 tantárgy több mint 450 tanulója és 315 felkészítő tanára a szaktanfelügyelőktől szeptember 25-én, szerdán a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében. A 2012–2013-as tanév megyei, országos és nemzetközi tantárgyversenyein kiváló eredményeket elérő diákokat és felkészítő tanáraikat Ványolós István szaktanfelügyelő, a rendezvény szervezője köszöntötte, valamint Bartolf Hedwig főtanfelügyelő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált nekik. A díjazáson részt vett Burus-Siklódi Botond megyei tanácsos is, Hargita Megye Tanácsa oktatási szakbizottságának titkára.

“Az általatok elért eredmény egyben felelősséget és lehetőséget jelent. Lehetőség, mert a munkaerőpiacon, a munkahelyekért folyó versenyben is számíthat, és a felnőtté válás folyamatában is segíthet. Felelősség is egyben, hiszen társaitok felnéznek rátok, ezért jó példát kell nekik mutatnotok, és azt a tudást, amivel rendelkeztek, meg kell osztanotok velük, segítve őket a tanulásban. Tehát fontos szerepetek van: felelősek vagytok a szűkebb közösségetek többi tagjáért” – jelentette ki beszédében a megyei tanács elnöke.

Bartolf Hedwig főtanfelügyelő a tanárokhoz és diákokhoz egyaránt szólva azt mondta, mindannyian bizonyítottak megyei, országos vagy nemzetközi szinten, adottságaikat felhasználva, szorgalommal és pozitív hozzáállással jó eredményeket és elismerést hoztak a gyerekek és a fiatalok saját maguknak, szüleiknek, az iskolának, a szülőföldnek és nem utolsósorban az egész megyének.

“Ha azt kérdeznétek magatoktól, hogy ki a sikeres ember, akkor egy nagyon egyszerű választ adnék: az, aki kiváló valamiben. Kiváló pedig az, aki legalább egy területen nagyon jó tudással rendelkezik, és aki ezt a tudását állandóan fejleszti. Lehet valakit utánozni, de annak soha sem lesz akkora sikere, ha nem éri el a sikeres embernek a szaktudását, a kitartását, ha nem dolgozik lelkesedéssel és örömmel” – fogalmazott a főtanfelügyelő.

2013-ban Hargita Megye Tanácsa megnövelte a diákolimpiákat és tantárgyversenyeket támogató programja finanszírozását 65 ezer lejre, amelyből 52 ezer lejjel a megyei olimpiák, tantárgyversenyek megszervezését támogatja, valamint két rangos, országos versenyt; továbbá ezek nyerteseinek díjazására 13 ezer lejt fordítottak. Az intézmény 2011-ben és 2012-ben a diákolimpiákat, tantárgyversenyeket 60 ezer lejjel támogatta, amiből 45 000 lejt a megyei olimpiákra, illetve tantárgyversenyekre, 15 ezer lejt pedig a nyertesek díjazására különített el.

Kimaradt?