Lefilmezték, amint őzet ejt áldozatul egy sas

Délkelet-Oroszországban a szibériai tigris után kutató zoológusok egy csoportja még 2011-ben fotózta le, ám csak most publikálta a Journal of Raptor Research folyóiratban, miként küzd meg egy szirti sas egy őzzel.

A tudósoknak egészen véletlenül sikerült elkapniuk az eddig soha nem látott pillanatokat, a kamerákat ugyanis a szibériai tigris miatt állították fel az erdőben.

http://www.youtube.com/watch?v=V4f05Hufs78&feature=player_embedded

Linda Kerley, az egyik zoológus elmondta, ő találta meg a szarvas szétmarcangolt tetemét, de rögtön észrevette, hogy valami nincs rendben vele: a hóban nem voltak ragadozó állatok lábnyomai, a nyomok alapján ezért úgy tűnt, mintha az őz futott volna, aztán egyszer csak elpusztult.

A kutatóállomásra visszatérve Kerley ellenőrizte az erdőben készült felvételeket, és amikor külön képkockákra bontotta az alig két másodpercről készült filmet, láthatóvá vált, ahogy a sas egyszer csak lecsap az őzre, majd megpróbálja elragadni.

A szirti sasokról már korábban is lehetett tudni, hogy lecsapnak nagyobb állatokra is, sőt, volt, hogy egy kisebb medvét is megtámadott egy sas, de ez az első eset, hogy egy őz elejtését részletesen dokumentálták.

Kimaradt?