Autós toplista: a transzfogarasi a leglenyűgözőbb út

A CarsRoute.com portál elkészítette a világ leglátványosabb és legmeghökkentőbb útszakaszainak toplistáját, amelynek első helyére a transzfogarasi út került. A második helyre egy olaszországi, a harmadikra egy norvégiai hegyi út került a listán.

A transzfogarasi út (románul Drumul Transfăgărășan), másként 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van.Transfagarasan road with Bilea Lake

Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra.

A CarsRoute.com emlékeztet arra, hogy a Transzfogarast Nicolae Ceaușescu diktátor katonai szállítási útvonalnak építtette, mert az 1968-as prágai tavasz után attól tartott, hogy a Szovjetunió Romániát is megszállhatja. Katonák építették, hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember veszítette életét különféle balesetekben.Transfagarasan during winter time

Az út lenyűgöző szépségű tájon vezet keresztül, elhalad a Bâlea-vízesés telep, a Bâlea-tó és a mesterséges Vidraru-tó mellett.

Kimaradt?