Kifizetne havi egy eurót, hogy nézhesse az RTL Klubot?

Havi egy eurónak megfelelő összeget kérhet a magyar RTL Klub a műsorszóró szolgáltatóktól jövő év elejétől. Az Erdélyben is népszerű csatorna közvetítési díját a romániai kábeltelvíziós hálozatok minden valószínűség szerint az előfizetőkre hárítják majd.

Az új pénzszerzési tervekről Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója beszélt a Marketing & Mediának adott interjújában. Hozzátette, a havi díj szerinte előfizetőnként nem éri majd el az egy eurót, de az RTL Klub ebből összességében többmilliárdos bevételre számít.

"Vélhetően 2015. január előtt lezárulhatnak a megbeszélések, és onnantól fogunk pénzt kérni az RTL Klubért, amely – mint Magyarország első számú televíziós csatornája – 17 évig ingyenesen fogható volt. Azt hiszem, eljött az idő, hogy a sikeres tartalmainkból most már bevételt is generáljunk" – mondta a Marketing & Mediának adott interjújában Dirk Gerkens, az RTL Klub vezére.

A csatorna vezetője szerint egy fair díjat szeretnének kiszabni, de nem gondolja, hogy az elérné majd a havi egy eurót előfizetőnként. A díjat az alapján kérnék a kábel- és műholdas szolgáltatóktól, hogy hány háztartásba jut el az RTL Klub adása. Az RTL Klub az adás fizetőssé tételéről már 2010-ben tárgyalásokat kezdeményezett a szolgáltatókkal, akkor még 490 forint plusz áfás előfizetési díjat szerettek volna.

Dirk Gerkens most az interjúban azt mondta, az előfizetési díj nagyon fontos bevételi forrás lesz, "hiszen nincs túl sok módja annak, hogy növelni tudjuk a forgalmunkat. Azt várjuk tőle, hogy néhány milliárd forint pluszbevételt jelent majd éves szinten. Sajnos ez sem tudja kompenzálni azt a visszaesést, amelyet a reklámpiac csökkenése jelentett az RTL Klubnak, viszont egészségesebb üzleti modellt teremt akkor is, ha a reklámpiac megint válságba kerülne" – mondta.

Kimaradt?