Az RMDSZ nem szavazza meg a Verespatak-törvényt

Nem támogatja az RMDSZ a verespataki beruházással kapcsolatos törvénytervezet parlamenti elfogadását – közölte vasárnap a MIÉRT Akadémián tartott előadása után a hallgatóság soraiból érkező kérdésre válaszolva Kelemen Hunor.

 „Ez a törvénytervezet több szempontból is alkotmányellenes. Egyrészt megalkottak egy olyan törvényszöveget, amely csupán egyetlen magáncég érdekeit képviseli. És ahhoz, hogy ez törvényes legyen, másik hat vagy hét, érvényben lévő törvényt kell módosítani. Másrészt a területek kisajátításával kapcsolatosan is alkotmányellenes aggályok lépnek fel, hiszen magántulajdonban lévő ingatlanokat adnak át egy magáncégnek, állami beavatkozással” –  jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Tájékoztatása szerint ha ezt a törvénytervezetet mégis megszavazza a parlament, az RMDSZ partner lesz abban, hogy az Alkotmánybíróságon. Hozzátette, biztos abban, hogy a román állam a Verespatakon található altalajkincseket kibányássza: a kérdés csupán az, hogy mikor, milyen feltételek, és milyen körülmények között.

Szintén hallgatói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor a tervezett régióátszervezés veszélyeiről is beszélt. Emlékeztetett arra, hogy korábban az RMDSZ elemzésekkel bizonyította be, hogy a mostani fejlesztési régiók miért nem működnek, hogyan kell ezeket átalakítani úgy, hogy hatékonyak legyenek, és hogy miért nem kell ezeknek közigazgatási hatásköröket adni.

„Tudjuk, hogy a 70 százalékos többséggel szemben a mi szavazataink nem meghatározóak, de abban bízunk, hogy az észérvek, ha meghallgatásra lelnek és partnerre találnak, akkor annyira felerősödnek, hogy egy rossz döntést meg tudunk akadályozni, de még jobban szeretnénk, ha egy helyes döntéshez járulhatnánk hozzá” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Ismételten felhívta a figyelmet, egy újabb közigazgatási szint bevezetése az eddig végrehajtott decentralizációt állítja meg, hiszen így a helyi és megyei önkormányzatok lassan-lassan hatáskör nélkül maradnának, tevékenységi keretük kiürülne.

„Az RMDSZ-nek mindig is az önkormányzatokban volt a legnagyobb ereje, mind a Székelyföldön, mind Partiumban, mind pedig egy-egy szórványszigeten, éppen ezért a közösségek beolvadása, felmorzsolódása a legnagyobb veszély a régióátszervezés során” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ elnöke.  

Kapcsolódók

Kimaradt?