Kalákában építették újra a leégett sportcsarnokot Csíkmindszenten

A multifunkcionális sportcsarnok újranyitására gyűlt össze pénteken Csíkmindszenten a község apraja-nagyja. Az elöljárók, támogatók mellett megtisztelték jelenlétükkel az ünnepséget a község magyarországi testvértelepüléseinek képviselői is.

A csíkmindszenti sportcsarnok tavaly februárban égett le. Újraépítésére elöljárók, intézmények, vállalkozók, anyaországi testvértelepülések, civil szervezetek nyújtottak anyagi támogatást és segítséget, több százan kalákáztak az építésnél. A sportcsarnok oldalán elhelyezett táblán valamennyi támogató nevét feltüntették, ezzel is köszönetüket fejezik ki a helyiek.

“Nem csak sportcsarnok, hanem nemzeti szimbólum épült Csíkmindszenten” – mondta Pál Péter, Csíkszentlélek község polgármestere a pénteki ünnepségen, hiszen magyar összefogással, erdeinkből hozott fával épült meg a létesítmény, amely örökség az utókornak. Az elöljáró ismételten köszönetét fejezte ki minden hazai és magyarországi támogatónak.

Csodának nevezte dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, hogy másfél évvel a tűzvész után újranyithatták a sportcsarnokot. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármester úgy fogalmazott: a támogatók csupán a dolgukat tették. A helyiek hite másokra is átragadt, és megtalálták a megoldást arra, hogy segítsenek – tette hozzá. Korodi Attila parlamenti képviselő szerint a sportcsarnokot hittel, optimizmussal lehetett újraépíteni, erről tettek tanúbizonyságot a helyiek és a támogatók. 

Hargita Megye Tanácsa is támogatta a beruházást, a pénteki ünnepségen Becze István tanácsos képviselte az intézményt. Beszédében az összefogás ünnepének nevezte a sportcsarnok újranyitását, hangsúlyozta a létesítmény fontosságát a közösség életében, amely számos rangos eseménynek adhat otthont.

“A megyei tanács döntéshozói szem előtt tartják a közösség igényét, így számukra is elengedhetetlen volt, hogy támogassák az építkezést” – mondta, és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, valamint az önkormányzati testület nevében is gratulált az elvégzett munkához.

A magyarországi Nyársapát és Tolmács testvértelepülések képviselői is köszöntötték a helyieket és elöljáróikat, Tamás József püspök pedig megáldotta az intézményt.

Az ünnepségen fellépett a csíkmindszenti Fürgölő néptánccsoport, zenélt a csíkszentmártoni fúvószenekar. A sportcsarnok ünnepélyes újranyitása után az udvaron felállított színpadon folytatódott a program kulturális és szórakoztató műsorokkal.

Kimaradt?