Jogerős: törvénytelen a székely zászló kitűzése

A Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben minősítette törvénytelennek, hogy a Kovászna megyei Uzon község polgármesteri hivatalára Románia és az Európai Unió zászlaja mellett a székely zászlót is kitűzték.

A szerdán hozott ítéletet a honlapján közölte a bíróság. Az uzoni az első Kovászna megyei székelyzászló-per, amelyben jogerős ítélet született.

Ráduly István, Uzon polgármestere szerint politikai döntés született. Az elöljáró megvárja a táblabíróság írásbeli értesítését, ennek függvényében dönt a további lépésekről.

Az uzoni községháza homlokzatán lobogó székely zászló miatt tavaly nyáron tett feljelentést Codrin Munteanu akkori prefektus. A feljelentés szövege akkor nagy port kavart, hiszen a magyarellenesnek ismert prefektus úgy fogalmazott: az uzoni községháza homlokzatára kitűzött zászló egy nemlétező entitást szimbolizál, a székely zászló pedig ugyanúgy törvénytelen, mintha egy futballklub vagy autógyár zászlóját tennék ki a községházára. Ekkor a háromszéki RMDSZ-es politikusok nyilvános bocsánatkérésre szólították fel a prefektust. Többek között az uzoni per miatt tiltakozva szervezte meg a háromszéki RMDSZ a tavaly novemberi székely zászlós tüntetést.

A megye prefektusa Uzon mellett a Kovászna Megyei Tanácsot, valamint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Barót városok, illetve Lemhény, Árkos és Kökös községek polgármesterét hívta perbe az arany sávos kék zászló kitűzéséért. E településeken felszólítása ellenére sem távolították el a hivatalról a székely zászlót.

Kimaradt?