Festőmaratonnal tiltakoznak a diszkrimináció ellen

A művészet mindenkié – ezt bizonyítják a negyedik alkalommal sorra kerülő PsychArt24 művészeti maratonon résztvevő hivatásos, amatőr, valamint mentális fogyatékossággal, illetve pszichiátria betegséggel küzdő festők, akik 24 órán át dolgoznak együtt a Magyarországon egyedülálló rendezvényen.

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria közös festőmaratonját, a PsychArt24 elnevezésű rendezvény ötletét először 2010-ben valósították meg. Az alapvető cél az volt, hogy a a művészet közös nyelvével erősítsék a mentális és pszichiátriai betegséggel élő, úgynevezett art brut művészek önértékelését, és csökkentsék a diszkriminációt. A PsychArt24 sikerét jól mutatja, hogy három év alatt 612 alkotó összesen 745 képet készített el.

„A kezdeményezés különlegessége, hogy az art brut alkotók nem csak mint művészek, hanem mint szervezők is részt vesznek a maratonon. A rendezvényen a közönség megismerkedhet az art brut művészekel, akik nem képzett alkotók, de képeiken keresztül mégis meg tudják mutatni, hogyan érzékelik a világot" - mondta el dr. Simor Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense, a Moravcsik Alapítvány Kuratórium elnöke, az esemény főszervezője.

Az idei festőmaraton témája az emberi kapcsolatok. A 24 óra alatt elkészült alkotások közül a Budapest Art Brut Galéria Művészeti Tanácsa által legjobbnak ítélt képeket a Moravcsik Alapítvány kiállításán láthatja majd a közönség.

A negyedik művészeti maraton 2013. szeptember 27-én, pénteken, a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájában (IX. ker. Tűzoltó utca 37-41.) a Kutatók Éjszakája programsorozat egyik rendezvényeként, 12-kor veszi kezdetét. A festőállványokon egyszerre 60 alkotó dolgozhat majd.

Alább megnézhetitek, eddig milyen munkák születtek a különleges rendezvényen!

Kimaradt?