Magasabb bérekért tüntetnek az orvosok

Magasabb bérekért tüntetnek az orvosok, akiknek egy csoportja minden nap az utcára vonul követelésük nyomatékosítása érdekében.

Csütörtökön, az utcai tiltakozás második napján mintegy százhúsz személy vett részt a megmozduláson, miután előző nap is tiltakoztak az egészségügyi minisztérium előtt. A tervek szerint tíz napig, mindennap utcára vonulnak, és novemberre általános sztrájkot helyeztek kilátásba.

A tiltakozók legfőbb követelései közé tartozik, hogy a kormány fordítsa a román bruttó hazai össztermék hat százalékát az egészségügyi rendszer finanszírozására, illetve emelje kétszeresére a rendszerben dolgozók bérét, a gyakorló orvosokét is.

A tüntetőket Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszterrel is találkoztak, akivel arról egyeztek meg, hogy vasárnap tárgyalnak a követeléseikről.

A tárcavezető korábban arra kérte a tüntető orvosokat, ne követeljenek tőle lehetetlent. Mint magyarázta, tisztában van a rendszer hiányosságaival, és az általa vezetett tárca minden lehetőséget megragad, hogy enyhítsen a hiányokon. Azt is leszögezte, hiába követelik az egészségügyi alkalmazottak az országos bruttó össztermék (GDP) 6 százalékát az ágazat számára, ezt a kérést nem áll a minisztérium hatalmában teljesíteni. Nicolăescu  azt is elmondta: az egészségügyi törvény módosító javaslatai között szerepel az is, hogy az orvosokat kivegyék a közalkalmazotti besorolásból, ami lehetővé teszi a béremelést is. A módosításokat december 21-ig kellene elfogadnia a parlamentnek, és ha ez megvalósul, akkor már 2014. január elsejétől életbe is lép az új törvény.

Kimaradt?