Csökkentenék a közvilágítás költségeit Sepsiszentgyörgyön

Műholdas vezérlésű közvilágítást tesztel a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A városban kísérleti jelleggel húsz közvilágítási oszlopra szereltek műholdas vezérlést, amely révén egy irodából lehet szabályozni a villanyégők fényerősségét.

Antal Árpád polgármester elmondta: becslések szerint 30 százalékkal tudják majd csökkenteni a város közvilágítási költségeit, azáltal, hogy éjszakánként a nem forgalmas időszakokban csökkentik a villanyégők fényerősségét. A polgármester szerint főként a forgalmas esti és hajnali órákban fontos, hogy teljes kapacitással működjön a közvilágítási rendszer. Amennyiben bebizonyosodik, hogy gazdaságos a tesztelés alatt lévő műholdvezérlésű rendszer, azt kiterjesztik a város teljes közvilágítási hálózatára.

Ezzel párhuzamosan zajlik az önkormányzat energetikai autonómiájának megteremtése, hiszen tervek szerint jövő esztendőben megépül a város előpataki határába tervezett négyhektáros napelem park. Az ott nyert energiát bevezetik majd az országos hálózatba, és annak értékével kompenzálják a város energiafogyasztásra kiállított számláit. Számítások szerint ezzel évente 500-800 ezer eurót tudnak megtakarítani, hiszen az megtermelt energia fedezné a közvilágítás és a közintézmények villanyszámláját.

Kimaradt?