Drága mulatság lehet a netes magyargyalázás

Nincsenek már biztonságban azok a romániai internetfelhasználók, akik magyarokat (vagy más nemzetet) sértő vagy diszkrimináló szövegeket írnak levelezőlistákra, közösségi oldalakra, a világháló más fórumaira.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán 2000 lejes bírsággal sújtott egy román nemzetiségű személyt, aki egy yahoos levelezőlistán a magyarok Romániából történő kiutasítását javasolta. „Én legszívesebben a határig kísérném a magyarokat, egy menetjeggyel a zsebükben, és megtiltanám nekik, hogy betegyék a lábukat Romániába” – írta B. V. a levelezőlistára.

A CNCD elnökétől, Asztalos Csabától megtudtuk: mivel az illető magánszemély, az intézmény a teljes nevét nem adhatja ki. Tájékoztatása szerint B. V.-t egy magyar ember panaszolta meg a diszkriminációellenes tanácsnál, aki maga is tagja volt az említett yahoos levelezőlistának, ahonnan azonban utóbb kizárták, mert a listán tiltakozott a magyargyalázás ellen.

Kérdésünkre Asztalos elmondta, a CNCD nyilvánvalóan képtelen követni az interneten fellelhető, magyarokat sértő szövegeket, ám hivatalos panasz esetén valamennyi ügyben eljár. „Ám eljárunk akkor is, ha az intézmény kollégiumának valamelyik tagja kirívóan diszkrimináló szövegre bukkan a világhálón” – magyarázta. Hozzátette, hogy nem a szerdai az első eset, amikor a CNCD magánszemélyt büntet, amiért az interneten gyalázta a magyarokat.

Emlékeztetett arra, hogy a tanács szintén 600 lejes pénzbírságot rótt ki Dan Gavrilescu szatmárnémeti labdarúgóra, amiért egy közösségi portálon a magyarok elgázosításával fenyegetőzött. A harmadosztályú Olimpia FC futballistáját Kereskényi Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője panaszolta be.

A diszkrimációellenes tanács egy Fehér megyei lap, az Unirea kiadóját is 2000 lejjel büntetette szerdán egy magyarellenes cikkért. A szerző arról írt, hogy nem lenne szabad magyarországi zenekarokat meghívni egy gyulafehérvári kulturális rendezvényre, mert a történelem során az erdélyi magyarok „több ezer románt mészároltak le barbár módon”.

A CNCD egyébként nem csak román nemzetiségű személyeket vagy román sajtóterméket büntet diszkriminációért, hanem magyarokat is. Szintén szerdai ülésén határozott úgy a testület, hogy 600 lejjel bünteti a Hargita megyei Gyergyóalfalu polgármesterét, Gáll Szabolcsot, mert a község internetes oldala kizárólag magyarul böngészhető.

Kimaradt?