A kanadai Marilyn Monroe a világ legszuperebb új felhőkarcolója

Nem feltétlenül New York-ban, vagy Szingapúrban érdemes a világ új legszuperebb felhőkarcolói után kutatni. Egy épület-adatbázissal foglalkozó cég szerint 2012 legjobb új felhőkarcolója Kanadában található. Emellett török, kínai és orosz épületek is a legjobbak között vannak.

A Business Insider összegyűjtötte, hogy szerintük melyek a világ legszuperebb új felhőkarcolói. 2012-ben a legjobb új felhőkarcoló a kanadai Absolute World Towers lett.

Az első tízbe két török, két kínai, egy katari, illetve olasz, abu-dzabi, orosz és még egy kanadai épület fért bele. A felhőkarcolók többsége extravagáns megoldásokkal igyekszik magára felhívni a figyelmet: van olyan, amelynek egész felületét LED-fények borítják, egy másik pedig szél- és napenergiával igyekszik energiafelhasználást csökkenteni.

Az Abu-Dhabiban található felhőkarcolónál például 2 ezer darab nagy napernyő nyílik ki, ahogy a nap mozog, ezzel mintegy 50 százalékkal csökkentve az épület belső hőenergiáját.

<h3>A zsengzsui GREENLAND PLAZA irodaházként és egy 435 szobás öt csillagos szállodaként működik. A tetőre egy óriástükröt szereltek, amely levezeti a hotel főcsarnokába a napfényt.</h3> <h3>Az isztambuli DUMANKAYA IKON három, a 12., 22., és 32. emeleten összekötött felhőkarcolót foglal magába. Az épületben lakások vannak és egy bevásárlóközpont is működik.</h3> <h3>A barcelonai RENAISSANCE FIRA HOTEL három oldala patyolatfehér. Kivételt az északi homlokzat jelent, amely fekete. A hotelben berendeztek egy függőkertet is, amely több mint 300 pálmának ad helyet.</h3> <h3>UniCredit Bank központi székhelye, az UniCredit-torony Olaszország legújabb felhőkarcolója. Kilenc kilométeres távolságról is látható és a beépített LED-világításnak köszönhetően színét tudja változtatni.</h3> <h3>A hetedik helyre rangsorolt Varyap Meridianban 1500 lakást, egy 5-csillagos szállodát és irodákat rendeztek be.</h3> <h3>Ugyancsak Kínában épült a világ egyik legenergiatartalékosabb felhőkarcolója. A gangzsui Pearl River Tower szél- és napenergia befogására is alkalmas.</h3> <h3>A moszkvai Moszfilmovszkaja utca 1. szám alatti épület bekerült Oroszországház tíz legmagasabb építménye közé.</h3> <h3>A győzteshez hasonlóan a 770 láb magas The Bow is Kanadából érkezik. A felhőkarcoló különlegessége, hogy a hozzá hasonló méretű épóletekhez képest 30 százalékkal könnyebb az acél és üveg újító ötvözésének köszönhtően.</h3> Az Abu-Dhabiban található felhőkarcolónál 2 ezer darab nagy napernyő nyílik ki, ahogy a nap mozog, ezzel mintegy 50 százalékkal csökkentve az épület belső hőenergiájá A lágy idomairól Marilyn Monroenak nevezett Absolute World Towerben lakások vannak. Az ikertornyok különlegessége, hogy az elforduló architektúra miatt nincs két teljesen egyforma emelet.

Kimaradt?