Băsescu: a kormány vonja vissza a Verespatak-törvényt!

Traian Băsescu szerint alkotmányellenes az úgynevezett Verespatak-törvénytervezet, ezért az alkotmánybíróság el fogja utasítani a jogszabályt, ha a törvényhozói testület el is fogadja azt.

Az államfő hétfőn esti sajtónyilatkozatában felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a jogszabályt a parlamentből. Közölte azt is, hogy ha a törvényhozók elfogadják, maga fogja megtámadni az Alkotmánybíróságon, mert államfőként köteles őrködni az alkotmányos rend betartása fölött.

Băsescu kifejtette: nem lehet törvényben szabályozni olyasmit, ami csak egyetlen vállalatra vonatkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a tervezet a közhasznúságra hivatkozva lehetővé teszi a kisajátításokat úgy, hogy a verespataki beruházást tervező cég többségi részvényese a versenyszférához tartozik.

Az államfő sajtónyilatkozatában hazugnak nevezte Victor Ponta miniszterelnököt és „totálisan inkompetensnek” Dan Șova nagyberuházásokért felelős tárca nélküli minisztert. Állásfoglalását azal magyarázta, hogy agodalommal töltik el a verespataki beruházás miatti társadalmi feszültségek.

Băsescu értésre adta, hogy továbbra is támogatója a bánya megnyitásának. Hamisnak nevezte ugyanakkor azt a vitát, amely a munkahelyteremtést állítja szembe a ciánszennyezés okozta környezeti károkkal. Fontosnak nevezte, hogy a közvélemény megismerje a beruházás részleteit, környezeti kockázatait. „Ha a Svédországban alkalmazott ciántechnológiát alkalmaznák Verespatakon is, akkor nyugodt lennék” – tette hozzá.

Kimaradt?