Magyari a helyi oktatáspolitikai tervekről: esetenként fájni is fog

A most kezdődő tanév végéig Erdély különböző régióiban kidolgozzák az oktatás helyi, rövid és középtávú cselekvési terveit – jelentette be a hétfői tanévnyitáskor Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese Kolozsváron.

Tájékoztatása szerint a folyamatot az RMDSZ főtitkársága kezdeményezte, az Oktatási Főosztály koordinálja, közös szempontjait a főosztály adja, a döntéseket megalapozó adatokat és információkat szintén a főtitkárság biztosítja. Lényege, hogy önálló terveket készítenek el a helyi RMDSZ szervezetek, pedagógusok, valamennyi érintett – szakmai szervezetek, egyházak, ifjúsági szervezetek, szülői képviselet – tényleges bevonásával.

A tervek kidolgozóira hárul a helyi iskolarendszer pontos helyzetének végső leírása, illetve az azonnali és későbbi szükséges tennivalók, változtatások konkrét meghatározása a helyi szereplők joga és hivatása. „Realista, kozmetikázatlan helyzetmeghatározásra van szükség megyéről megyére, nem szépítgetésre. Tételes, ütemezett cselekvési tervet kellenek, nem vágyálmok jó tollú emberek szövegeiből. Helyben is vállalt pontos feladatok sorára van szükség, nem pedig másoknak átpasszolt kívánságlistákra. Tudjuk, hogy esetenként nem lesz könnyű: van, ahol akár fájni is fog” – hangsúlyozta az oktatásért felelős főtitkárhelyettes.

Magyari emlékeztetett arra, hogy az iskolai helyzet, de a gazdasági vagy demográfiai helyzet is eltérő az egyes régiók között, például a demográfiai visszaesés általános ugyan, de helyi különbségekkel csapódik le. Szerinte a helyi valóságot csak helyben lehet részletesen felismerni, a helybeliek szempontjait helyben kell egyeztetni. „A cselekvési tervek nagy részét helyben kell kivitelezni" – tette hozzá.

 

Kimaradt?