Nem fért el a neve az igazolványon a hawaii nőnek

Összerúgta a port a hatóságokkal egy hawaii nő, mert túl hosszú neve miatt nem kap normális személyi igazolványt és jogosítványt. A vezetékneve harminchat betűből és tizenkilenc szótagból áll ugyanis, de a hawaii hivatalos dokumentumokra csak harmincöt karakter fér fel – idézte az AP hírügynökséget a hvg.hu.

Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele megunta a hatóságok hozzáállását, és a nyilvánossághoz fordult. Írt már a polgármesternek és állami vezetőknek is a neve ügyében, de mindenhonnan azt a választ kapta, hogy a hawaii papírokra 35 karakternél hosszabb név nem fér rá.

A különleges nevet 1992-ben vette fel, amikor férjhez ment. 2008-ban meghalt a párja, de a nevét megtartotta, amelynek elmondása szerint többféle jelentése is van. Az egyik például arra a helyzetre utal, amikor káosz van, de a név viselője a sarkára áll, az embereket egy irányba tereli, és kivezeti őket a zavarodottságból. A Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele az asszony és férje családjának eredetét is kifejezi.

A hawaii nőnél végül akkor szakadt el a cérna, amikor belekötött a jogosítványába egy rendőr. Úgy döntött, hogy az egyik helyi televízióhoz fordul a problémájával. „Álljon meg a menet! Nem az én, hanem az állam problémája az, hogy nincs egy normális jogosítványom, amin rendesen szerepel a nevem” – mondta.

A probléma úgy tűnik, megoldódik nemsokára. A helyi közlekedésért felelős hatóság szóvivője szerint év végétől a hivatalos iratokon 40 karakternyi hely jut majd a vezeték- és a keresztnévnek valamint 35 karakternyi a második keresztnévnek.

Kimaradt?