Újjáalakult a Szatmár megyei Nők Szervezete

Minden szempontból rendhagyónak számított a Szatmár megyei Nők Szervezetének csütörtöki ülése, ugyanis az RMDSZ májusi kongresszusán alapszabályzatba foglalt Nők Szervezetének megyei alakuló ülése helyett egy már létező szervezet újjáalakulásának lehettek tanúi azok, akik részt vettek az eseményen.

A megyei múzeum nagytermében ült össze az a nyolcvanöt nő, aki Szatmár megyéből fontosnak érezte a kezdeményezést, hogy megismerje egymást, s hogy folytatódhasson az a munka, melyet csaknem egy évvel ezelőtt elkezdtek Szatmárnémetiben.

Pataki Csaba, megyei elnök és szenátor kijelentette, hogy ő nem félne attól, ha a nők több közéleti szerepet vállalnának, hiszen szerinte éppen a nők azok, akik a fejlődés elengedhetetlen részei. „Olyan meglátásaik vannak, amelyek – akár bevalljuk férfiasan, akár nem – időnként sokkal jobbak a miénknél, s a segítségükre szükségünk van és lesz is. Az elért eredmények pedig közösek” – mutatott rá a szenátor.

„Szükség van a nők másfajta meglátásaira, s akkor is örülök annak, hogy ilyen sokan érdeklődnek a szervezet iránt, ha ezzel most kisebbségbe kényszerültem férfiként” – fogalmazott Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti szervezet elnöke.

Az alakuló ülés kezdetén Szász Piroska elnök, köszöntötte a jelenlévőket, beszámolt röviden az elmúlt csaknem egy év alatt végzett tevékenységekről, majd bemutatta Vida Noémit, az országos kezdeményező bizottság tagját, aki a már meglévő struktúra és az országos szervezet leendő alapszabályzatban foglaltakat segített összehangolni a jelenlévők számára. A szervezet három hónapot szavazott meg magának arra, hogy a területi építkezések meglegyenek, s becsatlakozzanak a területi alelnökök is a munkába.

Ügyvezetőnek egyhangú szavazással Őri-Pákay Franciskát választották meg, aki az állandó kapcsolattartó lesz az RMDSZ és a női szervezet között, s ahol Nagy Szabolcs, frissen megválasztott RMDSZ ügyvezető elnök máris felajánlott egy helyiséget, amely a nők főhadiszállásául szolgálhat majd. Az ülésen döntöttek arról is, hogy a szeptember 28-i országos alakuló ülésen ki legyen az a hat hölgy, aki képviseli Szatmár megyét.

Kimaradt?