Két kolozsvári iskolaépületet kapott vissza a református egyház

Csütörtökön zárul az a törvényes procedúra, amellyel a város tulajdonából a református egyházhoz kerül át a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum épülete az ingatlan visszaszolgáltatása után, osztotta meg a maszol.ro-val Vörös Alpár István Vita, az intézmény igazgatója.

Elmondta azt is, az egyházzal folyamatosan tartották a kapcsolatot, hosszasan tárgyaltak az iskola jövőjéről, így felkészültek a tulajdonosváltásra. A cél az, hogy megerősítsék az intézményt, így például a jelenleg két épületben zajló oktatást infrastrukturális befektetésekkel egy helyen folytathatnák. Az igazgató elmondta azt is, húsz év alatt számos közös rendezvényt szerveztek a református egyházzal, ez az együttműködés pedig a jövőben is megmarad. Jó példa rá, hogy a hagyományok szerint idén is a református templomban zajlik a hétfői tanévnyitó.

Nem ez az egyetlen iskolaépület, amelyet a város tulajdonából visszaszolgáltattak a református egyháznak. Valentin Cuibuş, Kolozs megye főtanfelügyelője nemrégiben közölte, a református egyháznak visszaszolgáltatott Wesselényi (Horea) úti volt faipari líceum épületét kiürítették, a református egyház pedig birtokába veheti az ingatlant. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke megkeresésünkre elmondta, egyelőre nem kapták meg a mostanáig Környezetvédelmi Líceumként működő épület kulcsait, ő pedig annak a híve, hogy csak azok után mondunk „hoppot”, amikor már átugrottuk a kerítést.

Kató éppen ezért nem is akar még konkrétumokról beszélni azzal kapcsolatosan, hogy milyen terveik vannak az épülettel, egyrészt azért, mert „lehetetlen állapotba kerültek, hogy szeptemberben, iskolakezdéskor kapják vissza az ingatlant”, másrészt pedig, mert hosszas egyeztetések elé néznek. Elmondta, más felekezetekkel, az RMDSZ-szel, iskolaigazgatókkal, szakpolitikusokkal tárgyalnának arról, hogy milyen rendeltetést kaphatna a visszaszolgáltatott épület, ez ugyanis nem csak a református egyház, hanem a közösség ügye. Abban bizonyosak lehetünk, hogy az épületet oktatási célokra használják majd fel – tette hozzá a püspök.

Kimaradt?