Így menekülnek meg a felfüggesztéstől a polgármesterek

A szenátus már tárgyalja azt a törvénytervezetet, amely több mint száz polgármestert és megyeitanács-elnököt ment meg a felfüggesztéstől. A hat szociáldemokrata képviselő által beterjesztett jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy az elöljárók tagjai legyenek az önkormányzati tulajdonú közhasznú vállalatok igazgatótanácsainak.

A tisztségek összeférhetetlenségét is szabályozó, utólag többször is módosított 2003/161-es számú törvény ezt tételesen tiltja, ezért az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vizsgálatot kezdeményezett az érintett polgármesterek ellen. Az ANI listáján 108 polgármester, három megyeitanács-elnök és egy alelnök neve szerepel. A törvény értelmében megfoszthatják őket mandátumuktól, és három évre eltilthatják a köztisztségek viselésétől.

A szenátus által tárgyalt tervezet a közhasznú önkormányzati vállalatok működését szabályozó törvényt módosítja. E szerint a polgármesterek és megyeitanács-elnökök már részt vehetnek ezeknek a részvénytársaságoknak az igazgatótanácsában. A tervezet a felsőház közigazgatási bizottsága már megvitatta.

Az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese Ilyés Gyula, a maszol.ro-nak elmondta: az új szabályozásra mindenképpen szükség van, mert a jelenlegi törvény túlhaladott. „Azért mutatkozott csupán most ez a probléma, mert amikor ez a törvény született, Románia még nem volt tagja az EU-nak” – magyarázta.

Emlékeztetett arra, hogy az EU-csatlakozás után a településekre érkező uniós pénzek kezelésére sok esetben önkormányzati cégeket kellett létrehozni. A jogszabályt azonban már nem igazították ezekhez a realitásokhoz.

„Az önkormányzatok rendszerint több részvénytársaságot, különböző helyi szolgáltatást végző vállalatot működtetnek a helyi költségvetésből. A polgármester főhitelutalványozóként pénzügyileg és politikailag is felel ezeknek a szolgáltatásoknak a működéséért. Akkor miért állna fel összeférhetetlenség, ha a polgármester, aki felel a pénzekért, ellenőrzi az igazgatótanács tagjaként ezeknek a cégeknek a tevékenységét?” – fogalmazott Szatmárnémeti volt polgármestere.

Kimaradt?