Választható tantárgy a vajdasági iskolákban a szex

Szexre tanítják a vajdasági fiatalokat tíz középiskolában. A tartományi kormány elnöke szerint az abortuszok leggyakoribb oka a fiatalkorúak nem kívánt terhessége, ugyanis keveset tudnak a fogamzásgátlásról.

Tíz vajdasági középiskolában kísérleti jelleggel szexuális nevelési tantárgyat oktatnak hétfőtől – írja a Magyar Szó. Az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában megtartott első órán dr. Bojan Pajtic, a tartományi kormány elnöke és Marinika Cobanu ifjúsági és sportügyekkel megbízott titkár is részt vett.

Mint Pajtic kifejtette, a Vajdaságban évente 17 ezer gyerek születik, az abortuszok száma pedig a hivatalos adatok szerint mintegy 50 ezer, sőt nem hivatalos adatok szerint eléri az évi 100 ezret is. A művi vetélés leggyakoribb oka a fiatalkorúak nem kívánt terhessége, akik keveset tudnak a fogamzásgátlásról.

A programba 1200 tanuló kapcsolódott be, és a tíz iskolában megkérdezett diákok közül mindössze egy utasította el, hogy tanulja ezt az új tantárgyat, amely a reprodukciós egészségügyi nevelés megnevezést kapta. Jövőre is megszervezik a tantárgy oktatását.

Óbecsén, Újvidéken, Nagykikindán, Alibunáron, Versecen, Karlócán, Pancsován és Ürögön lesz idén kísérleti jelleggel reprodukciós egészségügyi nevelés a kiválasztott középiskolákban. Az oktatás nem kötelező, hanem választható.

Kimaradt?